%27Effect+van+beregenen+is+te+vergroten%27
Nieuws
© nieuwe oogst

'Effect van beregenen is te vergroten'

Water behandelen zodat het effect van elke millimeter beregening groter is. Dat is wat Magliv Corporation met de Magnation probeert te bewerkstelligen.

Water speelt een essentiële rol voor de groei en opbrengsten van de gewassen. Water wordt echter steeds schaarser en daarom is het van belang om het efficiënt en effectief in te zetten.

Door het water met het apparaat Magnation in de leiding te 'magnetiseren', kan de bodem het water beter opnemen en vasthouden. Daardoor is bij beregening met dezelfde hoeveelheid water een groter effect mogelijk.

Bonduelle

Om in de toekomst de 'licence to produce' te behouden, heeft conservenfabriek Bonduelle ervoor gekozen om het irrigatiewater met Magnation te behandelen.

De uit Amerika afkomstige techniek zorgt voor water- en energiebesparing. Dat komt de duurzaamheid van de teelt ten goede. Tegelijk voorkomt het verdere verzilting van landbouwgronden.

Maïs gezonder

Piet Regnerus van Magliv in Marrum vertelde zijn verhaal onlangs op de open dag van proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta.

Hij liet daar onder andere foto's zien van het effect van Magnation op maïsplanten in Rusland dit met en een pivot zijn beregend. De planten die behandeld water kregen, zagen er gezonder uit.

Gewasbescherming

Het magnetiseren van water helpt ook bij gewasbescherming. De druppelgrootte is meer uniform en daardoor is er minder drift. Tegelijk is het water en daardoor het middel beter opneembaar door de plant.

'Er zit al veel techniek op de veldspuit, maar aan het water zelf is nog veel te doen', zegt Regnerus.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer