ECN%3A+glastuinbouw+kan+op+gas+besparen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

ECN: glastuinbouw kan op gas besparen

De glastuinbouw kan de komende vijf jaar 1,6 tot 2,1 miljard kubieke meter gas besparen door volledig over te stappen op geothermie en restwarmte, maar dan is hiervoor wel subsidie nodig.

Dat stelt Energieonderzoek Centrum (ECN) Nederland in het rapport 'Hoe beperken we de Nederlandse gasvraag' dat deze week is verschenen.

In opdracht van Greenpeace heeft ECN berekend of het mogelijk is de gasvraag in Nederland in de periode 2015 tot en met 2020 met 10 miljard kubieke meter terug te brengen.

Overstap

Een van de sectoren waarnaar ECN heeft gekeken is de glastuinbouw. Kassen kunnen worden verduurzaamd door volledige overstap naar geothermie en restwarmte, zegt het energieonderzoekcentrum

ECN tekent daarbij wel aan dat hierbij subsidie nodig is omdat extra CO2-behoefte ontstaat en warmte-koudeopslagen nodig zijn.

CO2-behoefte

De toepassing van rest- en aardwarmte leidt daarnaast tot een grotere CO2-behoefte. Voor het gebruik van restwarmte in de glastuinbouw zijn extra investeringen nodig in pijpleidingen.

Wil de overheid glastuinders verplichten gebruik te maken van restwarmte, dan moet het de Warmtewet wijzigen, meldt ECN verder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
 • Vrijdag
  8° / 3°
  10 %
Meer weer