Ahold neemt Delhaize over

Supermarktconcern Ahold neemt zijn Belgische branchegenoot Delhaize over. De aandeelhouders van Ahold krijgen zo'n 61 procent van de aandelen in de combinatie Ahold Delhaize in handen.

Ahold+neemt+Delhaize+over
© Delhaize

Topman Dick Boer van Ahold komt aan het roer te staan en wordt bijgestaan door zijn huidige financieel directeur Jeff Carr. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

Het overnameproces, dat wordt gecoördineerd door de Nederlands voorman van Delhaize Frans Muller, wordt naar verwachting halverwege 2016 afgerond. De top van beide bedrijven staan unaniem achter de transactie.

Fusie

Ahold en Delhaize, die zelf spraken van een fusie van gelijken, verwachten dat de transactie vanaf het derde jaar na afronding een jaarlijkse kostenbesparing oplevert van 500 miljoen euro.

Voordat die vruchten kunnen worden geplukt, moeten Ahold en Delhaize eenmalig 350 miljoen euro aan kosten maken.

Aandeleninkoopprogramma

De aandeelhouders van Delhaize krijgen per aandeel in dat bedrijf 4,75 aandelen Ahold. Het Nederlandse bedrijf stopt zijn lopende aandeleninkoopprogramma en keert 1 miljard euro uit aan zijn aandeelhouders.

De combinatie, die ruim 375.000 werknemers telt, krijgt beursnoteringen in Amsterdam en Brussel en omvat meer dan 6.500 winkels in Europa en de Verenigde Staten.

Omzet

Ahold en Delhaize waren in 2014 onder meer goed voor een gezamenlijke omzet van 54,1 miljard euro en een nettowinst uit voortgezette bedrijfsactiviteiten van 1 miljard euro. Ahold Delhaize wil op termijn 40 tot 50 procent van de aangepaste nettowinst uitkeren als dividend.

Het hoofdkantoor van Ahold Delhaize komt in Nederland. De combinatie krijgt een klassiek bedrijfsmodel met een raad van commissarissen en een raad van bestuur. De dagelijkse leiding komt in handen van een 'executive committee'.

Daarin zitten onder meer Dick Boer, Jeff Carr, Frans Muller en drie operationeel directeuren. President-commissaris Jan Hommen van Ahold wordt vicevoorzitter van de raad van commissarissen.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer