Twijfels over hoogwatergeul

Onderzoeker Roel During van Wageningen UR twijfelt aan nut en noodzaak van de hoogwatergeul bij Varik en Heesselt. Dat zei hij deze week tijdens een hoorzitting van provincie Gelderland over het plan Waalweelde West.

Dat is een plan met hoogwatermaatregelen in het uiterwaardengebied in de West-Betuwe. De hoogwatergeul is onderdeel van het plan.
Door de aanleg van de geul moeten boeren en burgers huis en bedrijf verlaten en gaat veel goede landbouwgrond verloren. Met de maatregel in Varik en Heesselt is ruim 200 miljoen euro gemoeid.
During zet vraagtekens bij de wetenschappelijke en maatschappelijke onderbouwing van de voorspelde waterhoogten. Volgens hem is geen rekening gehouden met hoogwatermaatregelen in Duitsland.
Het hoogwaterbeschermingsplan van Duitsland laat een omvangrijk pakket aan retentiemaatregelen zien, zegt During die onderzoek deed op verzoek van Waalzinnig, een actiegroep waarin boeren en burgers uit Varik en Heeselt zijn vertegenwoordigd.
‘Het lijkt me belangrijk om meer zekerheid te verkrijgen of hier geen grote sommen geld worden besteed aan het bestrijden van een onrealistisch doemscenario’, aldus de onderzoeker.
Andere insprekers hadden kritiek op het feit dat bewoners onvoldoende bij het besluitvormingsproces rond de geul zijn betrokken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer