Wilde kat op Strabrechtse heide gefilmd

Op de Brabantse Strabrechtse heide is voor de eerste keer een wilde kat opgedoken. Deze Felis silvestris, zoals de Latijnse naam van het dier luidt, is waargenomen op een wildcamera, meldt Staatsbosbeheer.

Wilde+kat+op+Strabrechtse+heide+gefilmd
© Staatsbosbeheer

Het is de eerste waarneming van een wilde kat in Noord-Brabant, mogelijk al sinds de middeleeuwen. De wilde kat verdween waarschijnlijk in Nederland als gevolg van habitatverlies, versnippering van zijn leefgebied en overbejaging.

De wilde kat liep diep in de nacht aan de camera voorbij. Waar de kat vandaan komt, is onbekend. 'Het is aannemelijk dat het gaat om een echte wilde kat omdat er in Zuid-Limburg al eerder wilde katten zijn waargenomen', geeft Staatsbosbeheer aan.

Groter roofwild

Boswachter Janneke de Groot van Staatsbosbeheer vindt de waarneming heel bijzonder. 'Het is mooi dat een uitgestrekt cultuurlandschap zoals de Strabrechtse heide aantrekkelijk is voor groter roofwild.'

Die dieren kunnen tegenwoordig het gebied bereiken door de nieuwe natuurlijke verbindingszones en natuurbruggen. Waar de wilde kat vandaan komt of dat hij zich vaker laat zien dan wel zich vestigt is onduidelijk.

Camera's

Verspreid over de Strabrechtse heide staan enkele camera’s in het kader van faunaonderzoek. De wilde kat is gefilmd op terrein van Staatsbosbeheer door vrijwilliger Peter van Stiphout.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer