Gescheiden+mest+in+ligbox+stijgt+in+populariteit
Nieuws
© NVT

Gescheiden mest in ligbox stijgt in populariteit

Ruim 1500 melkveehouders maken gebruik van mestscheiders, in 2012 lag dat aantal op 400, aldus het bedrijf Keydollar, leverancier van mestscheiders.


Het scheiden van koeienmest is in Amerika al sinds de jaren '70 heel gewoon. In Nederland werd het pas zeven jaar geleden geïntroduceerd toen het bedrijf Keydollar de eerste mestscheiders op de markt bracht.

Machines

Keydollar levert machines die de natte en de droge fractie in de mest scheiden. De dunne, natte mest wordt over het land uitgereden. De dikke droge mest wordt in de ligboxen van koeien uitgestrooid om een zacht ligbed te creëren.

Bacteriën

Het duurzame hergebruik van gescheiden mest leidt volgens het bedrijf tot minder kwetsuren en verhoogt het ligcomfort voor de dieren. Het kan boeren duizenden euro's aan besparingen opleveren en heeft volgens Keydollar geen nadelige effecten voor het aantal bacteriën in de rauwe melk.

Mestdeeltjes

Hoewel het gebruik van gedroogde mest vergeleken met stro en zaagsel leidt tot licht verhoogde concentraties in het beddingmateriaal van ligboxen, blijkt uit onderzoek van NIZO Food Research dat dit geen negatieve gevolgen heeft voor de melkkwaliteit.

Bij bedrijven die gedroogde mest gebruiken waren de concentraties van de zogeheten Bacillus cereus in de tankmelk aanmerkelijk lager dan bij bedrijven die tarwestro of zaagsel gebruiken. Voor het onderzoek werden metingen uitgevoerd bij 96 melkveebedrijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer