Nieuwe pachtnormen per 1 juli

De pachtnormen zijn aangepast en gaan in op 1 juli. Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, heeft hierover onlangs de Tweede Kamer geïnformeerd. Dré Stoffels, specialist pachtzaken bij Arvalis Juristen, zet de hoofdlijnen op een rij.

Opmerkelijk is de wettelijke verhoging voor los land voor de regio Zuid-Limburg. Dit is alweer de zesde jaarlijkse verhoging op rij. Met inachtneming van de geldende bovengrens in die regio kunnen pachtprijzen oplopen tot voorbij de 1.000 euro per hectare. Dat is zeer fors voor een regio waar een aantal jaren geleden de norm nog geen 600 euro per hectare bedroeg.
Ook opmerkelijk is dat voor tuinland weer een verhoging geldt, nadat de pachtnormen in de afgelopen vier jaren steeds fors zijn verlaagd. De herziening voor bedrijfsgebouwen lijkt daarentegen tot staan gebracht.

Herziening

Nog steeds bestaat de mogelijkheid een pachtprijsherziening te vragen aan de Grondkamer. Daar kan zowel een pachter als een verpachter belang bij hebben. Met name als men van mening is dat het pachtprijspeil nog steeds niet ‘marktconform’ is, ondanks het toepassen van de wettelijke herzieningen.
Dit is vaak het geval bij agrarische bedrijfsgebouwen. Daar heeft zich in de afgelopen jaren de ontwikkeling voorgedaan dat de doelmatigheid van deze gebouwen gestaag is afgenomen, maar ondertussen het pachtprijspeil wel stelselmatig van rechtswege is verhoogd.
Arvalis Juristen hebben de afgelopen jaren al diverse malen een verlaging tot in sommige gevallen met meer dan de helft van de geldende pachtwaarde bij de Grondkamer weten af te dwingen.
Wilt u weten of in uw geval de huidige pachtprijs moet of kan worden aangepast, neem dan contact op met Dré Stoffels van Arvalis Juristen via (06) 22527657 of astoffels@arvalis.nl. Hij kan u nader over de aangepaste pachtnormen informeren en de nieuwe pachtprijs berekenen. Ook kan hij adviseren of een herziening door de Grondkamer voor u kansrijk is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer