ForFarmers Innovatieprijs voor Wout Zanders

Pluimveehouders Wout en Lilian Zanders van VOF Zandberg uit Oirlo kregen vanmiddag in Heijen de ForFarmers Innovatieprijs. Zij bedachten een innovatief systeem om zwarte ratten buiten de deur te houden.

ForFarmers+Innovatieprijs+voor+Wout+Zanders
© nieuwe oogst

Wout Zanders hoorde dat bedrijven in de buurt, in een straal van 10 kilometer om zijn pluimveebedrijf, veel last hadden van zwarte ratten. Zelf had hij deze plaagdieren nog niet.

Om de dieren te weren, bouwde de pluimveehouder een stellage rond zijn stallen en silo's van stalen matten. Hij zorgde voor voldoende isolatie van de contactpunten van de matten met de omgeving.

Vervolgens zette de ondernemer de matten met een afrasteringsapparaat onder stroom. 'Ik hoop dat de ratten van het contact met de mat dusdanig schrikken, dat ze vertrekken en niet meer terugkomen. Vooralsnog lijkt het goed te werken; ik heb er nog geen één gezien.'

Waarschuwingsborden

Om te voorkomen dat mensen per abuis in contact komen met de mat, heeft Zanders op verschillende plaatsen waarschuwingsborden hangen. 'Mocht je onverhoopt toch de mat raken, wat mij ook meermaals is gebeurd, je gaat er niet dood aan. Het is wel even schrikken.'

De prijsuitreiking vond plaats tijdens de eerste relatiedag van ForFarmers in Heijen. Ook in Lochem (27 juni) en Zwolle (20 juni) worden Innovatieprijzen uitgereikt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer