Fonds verenigt wetenschap en praktijk

Onder de paraplu van LTO Noord Fondsen heeft een nieuw fonds het levenslicht gezien: het fonds Bevordering Duurzaamheid Agrarische sector (BDA). Dit spitst zich toe op het snijvlak van toegepaste wetenschap en de praktijk.

Henriët DijkBDA ondersteunt bijvoorbeeld het project ‘Bolcoating’. De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), Incotec, PPO en Proeftuin Zwaagdijk hebben het initiatief genomen om bloembollenplantgoed te coaten als alternatief voor bijvoorbeeld boldompeling om schimmelaantastingen te voorkomen of te beperken.
In principe werkt coating, zo blijkt uit eerste proeven. Nader onderzoek is nodig.
‘Coating gebeurt al bij zaden’, vertelt coördinator Frans van de Lindeloof van LTO Noord Fondsen. ‘Bij een bol gaat het om levend materiaal. Dat vraagt om het verder uittesten in de praktijk.’ Daar gaan ze in Zwaagdijk mee verder, mede dankzij een bijdrage vanuit BDA. ‘We hebben dit gehonoreerd omdat het voor een grote groep ondernemers van belang kan zijn. Je zou het bijvoorbeeld ook bij aardappelen en andere bollen kunnen toepassen. Het kan boeren een hogere opbrengst met minder middelengebruik opleveren.’
Belangrijke voorwaarde voor projectaanvragen is dat de ondernemers samenwerken met kennisinstellingen. Siemes en Van Lindeloof roepen initiatiefnemers met ideeën of plannen in die richting nadrukkelijk op om te reageren.
Wie meer wil weten, kan contact opnemen met LTO Noord Fondsen via tel. (088) 8886644.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer