Morele motieven drijfveer vegetariër

Vegetariëers eten bewust geen vlees omwille van morele motieven. Verder blijkt dat vegetaries en flexitariërs meer zorg hebben om dierenwelzijn dan vleeseters.

Morele+motieven+drijfveer+vegetari%C3%ABr
© Vion

Dat blijkt uit een bevraging van 1.556 Vlamingen naar waarom ze bewust minder vlees eten. In een ander onderzoek onder 300 Vlamingen is gekeken naar hoe 'moreel' vegetariës, flexitariës en vleeseters zijn.

Bij het onderzoek dat werd uitgevoerd door de universiteiten van Gent en Antwerpen waren naast vegetariërs ook flexitariërs (meer dan drie keer per week vleesloos eten) en semi-flexitariërs (één of twee keer per week vleesloos eten) betrokken.w

Dierenwelzijn en milieu

Naargelang het eetpatroon, blijken duidelijke verschillen in motivatie. Vegetariërs zijn vooral gedreven door morele motieven zoals dierenwelzijn en milieu, maar daarnaast is ook smaak een belangrijke predictor.

Gezondheidsmotieven zijn vooral bij flexitariërs belangrijk. En bij semi-flexitariërs geldt dat hoe meer belang ze hechten aan gezondheidsmotieven, hoe groter de kans dat vlees wordt geschrapt.

Het onderzoek naar de motieven gebeurde om meer gerichte campagnes te kunnen opzetten.

Bezorgdheid

Een andere studie in hetzelfde vakgebied onderzocht bij 300 Vlamingen hoe 'moreel' vegetariërs, flexitariërs en vleeseters zijn. Voor het onderzoek werden morele attitudes ten opzichte van welzijn van mens en dier onderzocht.

Daaruit blijkt dat bezorgdheid om dierenwelzijn hoger is voor vegetariërs en flexitariërs dan vleeseters, terwijl er weinig verschillen zijn in morele attitudes ten opzichte van welzijn van mensen.

Zo kunnen vleeseters enkel onderscheiden worden van flexitariërs omdat ze meer belang hechten aan respect en gehoorzaamheid aan autoriteit. En vegetariërs kunnen enkel onderscheiden worden van flexitariërs omdat ze meer belang hechten aan rechtvaardigheid. Deze tendensen zien we ook terugkomen in het doneergedrag.

Vegetariërs doneren in het algemeen vaker dan vleeseters en flexitariërs, maar dit is omdat zij meer doneren aan goede doelen die gelinkt zijn aan dierenwelzijn. Als het gaat om donaties aan goede doelen voor mensen, dan doneren vegetariërs, vleeseters en flexitariërs even vaak.'

De studies worden donderdag voorgesteld op een studiedag van de Belgian Association of Meat Science and Technology (BAMST). Een verslag van die studiedag volgt later via VILT.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer