Kakofonie van oud inzicht dreigt in vleesdebat

Wie het actuele vleesdebat in Nederland volgt, moet constateren dat de kater als gevolg van het stranden van Kip van Morgen behoorlijk gevoeld wordt.
Twee bijeenkomsten deze week, waarin de verduurzaming van de vleesproducerende keten in Nederland op de agenda stond. Foodlog organiseerde haar #vleesdebat in Wageningen, waar de vleesketen rijkelijk vertegenwoordigd was. In de Tweede Kamer was een hoorzitting over de afwijzing van de Kip van Morgen door de ACM.
Op beide podia deelden vertegenwoordigers uit onder meer de primaire sector, verwerkers, retail, NGO’s, wetenschap en politiek hun visie op verduurzaming van de vleesproductie.
De winst van deze debatten schuilt in de bereidheid van ketenpartners om samen naar de problematiek te kijken en oplossingsrichtingen te verkennen. Tegelijkertijd werden veel toehoorders allerminst optimistisch van de discussie. Een herhaling van standpunten, waarbij veel deelnemers hun eigen versie van de waarheid verkondigden.
Na het stranden van de Kip van Morgen betrekken diverse partijen weer de oude stellingen. Waar boeren inspanningen beloond willen zien, wimpelt een retailer als Jumbo dit af door op marktwerking te wijzen. Een kakofonie van oud inzicht dreigt, waarbij elke schakel vanuit de eigen schuttersput de ander onder vuur neemt om zelf maar niet te hoeven bewegen. Eigen belang staat weer voorop.
De vraag is of we het momentum niet aan het verliezen zijn voor een duurzame inrichting van de pluimvee- en varkenssector. Zonder ketenbrede oplossingen – in welke vorm ook – blijft structurele verduurzaming een moeizaam verhaal. Dan resteert dat iedere schakel zijn eigen sores dient op te lossen en we per saldo terug bij af zijn. Tot frustratie van varkens- en pluimveehouders.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer