COPA eist stabiel landbouwbeleid

De Europese boeren en tuinders hebben behoefte aan een stabiel Gemeenschappelijk Landbouwbeleid tot 2020. Dat staat in een verklaring die wordt gesteund door ruim honderd voorzitters van landbouworganisaties in de EU.

Jan van LiereHet nieuwe GLB brengt flinke veranderingen mee waar de agrarische ondernemers op in moeten spelen. Tegelijkertijd bereidt de Europese Commissie nu al een tussentijdse evaluatie, een mid term review, voor van dit nieuwe beleid. Landbouwcommissaris Phil Hogan gaat daarmee aan de slag, heeft hij laten weten.
In de hoofdstad van Letland, Riga, vergaderden deze week de voorzitters van alle bij COPA aangesloten boerenbonden. Ze uitten hun zorgen over de mogelijkheid dat zo’n mid term review leidt tot nog weer nieuwe veranderingen in het beleid.
Het huidige GLB loopt tot 2020. COPA stelt dat er in die vijf jaar een stabiel beleid moet zijn, zodat boeren weten waar ze aan toe zijn. ‘We hebben geen behoefte aan een mid term review terwijl heel veel boeren nog volop worstelen met de gevolgen van de net ingevoerde veranderingen. Laten we eerst maar eens zorgen dat dit beleid goed functioneert’, aldus COPA-voorzitter Albert Jan Maat.
Steun is er bij COPA wel voor de vereenvoudigingen die Hogan wil gaan aanbrengen in het landbouwbeleid. Maat: ‘Tijdens het EU-voorzitterschap van Letland zijn daar goede vorderingen mee gemaakt. We hopen dat Luxemburg, dat 1 juli het voorzitterschap overneemt, zich er net zo voor inzet.’
De COPA-voorzitter heeft bij de EU-landbouwministers, die ook in Riga vergaderden, nog eens aangedrongen op coulance bij het verwerken van de Gecombineerde opgave 2015.
‘Er is dit jaar een grotere kans op fouten omdat boeren de informatie die ze nodig hadden, pas heel laat gekregen hebben. In een aantal landen, bijvoorbeeld Italië, zal het nodig zijn om de einddatum van 15 juni nog wat op te schuiven.’
Daarna moeten de verwerkende instanties snel aan het werk, want de eerste betalingen van EU-toeslagen mogen niet te lang op zich laten wachten. ‘Vooral ondernemers die zijn getroffen door de gevolgen van de Russische boycot, moeten hun geld echt op tijd krijgen’, aldus Maat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer