'We lobbyen ook in het belang van onze klanten'

De vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft sinds vorige maand een nieuwe voorzitter. Het is Ard Klijsen, makelaar in Oosterhout.

Klijsen volgde Arjan van der Waaij op. Die was na twee periodes van drie jaar niet meer herkiesbaar als voorzitter van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed.
Sinds 1991 werkt Klijsen in het bedrijf dat zijn ouders in 1967 begonnen. Hij volgde onder meer een makelaarsopleiding en een onteigeningsopleiding en is nu samen met zijn broer Marc Klijsen eigenaar van Klijsen Makelaardij og en Onteigeningszaken in het Brabantse Oosterhout. In totaal werken er zes mensen.

Was u al actief bij de NVM-vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed?

‘Zo’n tien jaar geleden was ik al een periode bestuurslid van de vakgroep. Ik heb me toen vooral beziggehouden met automatisering en was nauw betrokken bij de opzet van de website Funda Landelijk.
‘Daarnaast ben ik lid van drie kenniswerkgroepen: agrarisch vastgoed, landelijk vastgoed en onteigening. Die werkgroepen komen enkele keren per jaar bij elkaar om zich te verdiepen in actuele onderwerpen.’

Hoe kwam u ertoe zich kandidaat te stellen als voorzitter van de vakgroep?

‘In januari ben ik gebeld door Van der Waaij of ik belangstelling had om zijn functie over te nemen. Ze vonden me blijkbaar wel geschikt, door mijn ervaring in het vak en mijn bestuurlijke ervaring. Ik heb uiteindelijk enthousiast ‘ja’ gezegd en heb in maart en april meegedraaid met de scheidende voorzitter.
‘Op 11 mei ben ik door de ledenvergadering benoemd.’

Wat doet de vakgroep voor de leden?

‘Wij doen hun belangenbehartiging. De NVM heeft inmiddels net iets meer dan 4.000 leden. Zo’n 135 van hen zijn aangesloten bij de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed.
‘Onze organisatie heeft een lobbyist in Den Haag en we werken aan betere contacten in Brussel. We adviseren de politiek over nieuwe wet- en regelgeving en proberen plannen zo nodig bij te sturen. Zo hebben we advies gegeven bij de voorbereiding van de Wet plattelandswoning. Nu zijn we betrokken bij de reparatie van die wet.’

Wat is uw inzet?

‘We willen dat de overheid wat makkelijker omgaat met de plattelandswoning. Dat is ook belangrijk voor boeren die stoppen en de boerderij aan een particulier willen verkopen. Zo kan het beter verkoopbaar worden. We zetten ons dus ook in voor de belangen van onze klanten.’

De NVM heeft de afgelopen tijd zorgen geuit over de bestemming van leegkomende agrarische gebouwen. Hoe staat het daarmee?

‘We hebben inmiddels een boek aangeboden aan de overheid met daarin positieve voorbeelden van herbestemming. Het laat zien dat er goede bestemmingen voor leegkomende gebouwen zijn te vinden, maar dat het wel zaak is dat de overheid daar beter beleid voor maakt.’

Zijn er nog nieuwe activiteiten?

‘We zijn betrokken bij de oprichting van het Nederlands Register voor Vastgoed Taxateurs. De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) staan op het standpunt dat vastgoedtaxaties een groot maatschappelijk belang hebben. Dit beroep moet met duidelijke beroeps- en gedragsregels worden gereguleerd.
‘Wij zijn ervan overtuigd dat onze leden betrouwbaar, deskundig en objectief zijn, maar we wachten niet af tot de overheid regels voor ons gaat maken. Daarom zorgen we voor gescheiden registers voor makelaars en voor taxateurs die elk hun eigen eisen kennen. Een voorwaarde wordt dat je niet voor dezelfde persoon makelaar én taxateur kunt zijn.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer