Omstreden bonus FloraHolland

De directie van FloraHolland heeft een omstreden bonus gekregen van 174.000 euro. De FNV noemt de extra betaling onbegrijpelijk.

Joost van WinsenHet is niet te rijmen dat FloraHolland aan de ene kant bezuinigt en op kosten let, en aan de andere kant extra geld geeft aan de directie, reageert bestuurder Celil Çoban van de FNV op de bonus. De FNV-man noemt het een fout signaal en zegt dat de bonus niet is uit te leggen op de werkvloer.
Çoban voerde vorig jaar onderhandelingen met FloraHolland over de reorganisatie die de veiling toen onder de naam Kompas doorvoerde. In 2014 verdwenen bij FloraHolland 320 banen, waarvan 120 door natuurlijk verloop. Met de herschikking wil de veiling zich wapenen voor de toekomst, waarin steeds minder bloemen en planten via de klok worden verhandeld en minder werk is.
‘Gezien de onrust waarmee we te maken hadden in 2014 is de reactie van de FNV begrijpelijk’, vindt Bernard Oosterom, voorzitter van de raad van commissarissen van FloraHolland.
De oorzaak van de onrust ligt volgens hem in een verder verleden. ‘De huidige directie heeft naast het behalen van de gestelde doelen voor 2014 ook voor een omslag gezorgd binnen het bedrijf, waardoor veel van de onrust is weggenomen.’
Volgens Oosterom is de gestelde begroting voor 2014 gehaald, lag er aan het eind van 2014 een nieuwe strategie klaar en is de relatie met leden, klanten en medewerkers in het afgelopen jaar verbeterd. Hij zegt dat de bonus daarom terecht is.

Vast en variabel

De beloning van de directie kent een vast en variabel deel. De maximale variabele beloning voor de algemeen directeur, Lucas Vos, bedraagt 30 procent van het vaste salaris. Voor de financieel directeur, Rens Buchwaldt, is dat 20 procent. De twee directieleden ontvingen 820.000 euro aan vast salaris, waardoor de totale bezoldiging op 994.000 euro lag.
In 2013 kwam de directie, toen uit drie man bestaand, ook in aanmerking voor een bonus, maar gaf die terug. De totale beloning van de directie lag in dat jaar op bijna 1,4 miljoen euro.
Bij FloraHolland komen alleen directieleden in aanmerking voor een bonus. Voor ander personeel bestaat dit niet, zegt een woordvoerder van de veiling. In 2014 haalde FloraHolland niet alle financiële doelstellingen. Het beoogde resultaat werd niet gehaald en de solvabiliteit ligt onder de gestelde 25 procent.
Maandag beginnen de onderhandelingen tussen vakbonden en FloraHolland over een nieuwe cao. Çoban: ‘We zullen zeker vasthouden aan een loonsverhoging van 3 procent.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer