Kabinet eist minder antibiotica

Het antibioticagebruik in de veehouderij moet de komende jaren verder omlaag. Het kabinet houdt vast aan de eerder vastgelegde doelstelling, ook al zijn de meest effectieve maatregelen inmiddels genomen.

Jan van LiereDat blijkt uit een reactie van staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op de gebruikscijfers over 2014. De Stichting Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) meldde onlangs dat de afname van het antibioticagebruik vorig jaar slechts 4 procent bedroeg.
De totale reductie ten opzichte van 2009 is nu 58,1 procent. Dat moet 70 procent worden, benadrukken beide bewindslieden. ‘De afvlakking van de daling vinden wij een zorgelijke ontwikkeling. Omdat het laaghangende fruit al een tijd is geplukt, zijn aanvullende inspanningen van sectoren en dierenartsen nodig voor een verdere reductie’, stellen zij.
De komende tijd gaat de aandacht vooral naar veebedrijven en dierenartsen die nog te veel antibiotica gebruiken en voorschrijven. ‘De forse verschillen tussen bedrijven en tussen dierenartsen geven aan dat verdere reductie mogelijk is’, menen Dijksma en Schippers.
LTO Nederland signaleert in de reactie van het kabinet veel aandacht voor de kwantitatieve doelstellingen. ‘Maar we komen nu in een stadium dat er vooral ook moet worden gekeken naar de kwaliteit’, zegt Toon van Hoof, LTO-portefeuillehouder Diergezondheid.
Van Hoof wijst erop dat in de vier grote veehouderijsectoren het gebruik van middelen die gevaar opleveren voor de volksgezondheid, praktisch tot nul is teruggebracht.
‘Dat betekent dat we niet meer het beleid van de afgelopen jaren maar gewoon moeten blijven doortrekken.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer