Agriterra’s belangenbehartiging evalueren op Boliviaanse hoogvlaktes

Zo’n vijfentwintig jaar lang was De Jong melkveehouder in het Zuid-Hollandse Bodegraven. Toen hij voor een geplande ecologische verbindingszone zijn bedrijf zou moeten verplaatsen en er geen opvolger was, besloot hij zijn bedrijf stop te zetten. Vervolgens ging hij in het bedrijfsleven aan de slag met verschillende veehouderijprojecten in Latijns-Amerika. Vanwege zijn beheersing van de Spaanse taal en ervaringen in de sector vroeg Agriterra hem het afgelopen jaar voor de derde keer als agripooler.

Met succes nieuwe wet

Om de invloed van Agriterra’s belangenbehartiging in kaart te brengen, sprak De Jong, samen met de in Bolivia woonachtige Joky Francois, met verschillende betrokkenen van de koepelorganisatie.
“We interviewden bijvoorbeeld de voorzitter, maar spraken ook met kantoormedewerkers en lokale leden.” De lokale organisaties wilden aanspraak maken op subsidies van de Boliviaanse overheid en ontwikkelingsorganisaties maar moesten daarvoor een rechtspersoon vormen. “Ze hebben de door Agriterra aangereikte methode heel netjes en consequent uitgevoerd. En met resultaat, een nieuwe wetgeving is aangenomen. Dat is natuurlijk een mooie uitkomst”, vertelt De Jong.

De kracht van herhaling

Toch bleek tijdens de evaluatie dat de koepel het model in de laatste fase heeft laten versloffen. “Toen de wetgeving eenmaal was aangenomen, is het belang van goed geplande, stapsgewijze acties voor de uitwerking van de wet naar de achtergrond verdwenen. Dat is jammer, want nu waren er op lokaal niveau nog steeds geen regels vastgesteld”, stelt De Jong.
Bij terugkomst in Nederland presenteerde hij zijn bevindingen op het Agriterra-kantoor in Arnhem. “We horen natuurlijk graag dat het goed gaat, maar een evaluatie is ook bedoeld om er samen van te leren. Ik verwacht dat door in het vervolg opvolging te bieden, de verantwoordelijken te motiveren en lokaal te blijven herhalen, Agriterra’s ondersteuning bij belangenbehartiging in de toekomst nog meer effect kan hebben.”

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer