Wereldwijde+aanpak+phytophthora
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Wereldwijde aanpak phytophthora

Europese onderzoekers en bedrijven die zich bezighouden met de aardappelziekte phytophthora gaan nauwer samenwerken met partijen uit andere werelddelen.

Tijdens de tweejaarlijkse bijeenkomst van het Europese netwerk EuroBlight eerder deze maand in Roemenië is daarvoor de eerste aanzet gegeven, meldt Wageningen UR.

Phytophthoraspecialisten uit Amerika en Azië waren ook uitgenodigd en zijn geïnteresseerd om samen met hun Europese collega's de genetische variatie van de schimmel in kaart te brengen.

Uitwisselen informatie

Concreet bestaan de eerste stappen van samenwerking uit het uitwisselen van informatie over methodieken. Op die manier kunnen de onderzoekers gegevens en tools van elkaar gebruiken.

In Europa worden ‘vingerafdrukken’ van Phytophthora infestans gemaakt, door aangetaste plantendelen op een kartonnen kaart te stempelen. In andere delen van de wereld is het onderzoek meer fundamenteel en vindt een dergelijke inventarisatie nog niet plaats.

Aanhaken bij onderzoek

Op termijn kan de samenwerking verder gaan dan alleen het uitwisselen van informatie. Zo is afgesproken dat netwerken uit andere werelddelen kunnen aanhaken bij een Europees onderzoeksprogramma op het gebied van geïntegreerde gewasbescherming.

Het uiteindelijke doel van de partijen is om meer grip te krijgen op phytophthora. Dankzij de Europese inventarisatie is er een beter zicht op de actieve phytophthorasoorten. Deze informatie helpt bij de bestrijding en eventueel de rassenkeuze.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer