Bestrijding+phytophthora+in+tomaat+kan
Nieuws
© Tomaten telen.nl

Bestrijding phytophthora in tomaat kan

Op verzoek van LTO Glaskracht Nederland is onlangs een tijdelijke vrijstelling afgegeven van Ranman Top ter beheersing van Phytophthora infestans (aardappelziekte) in tomaat.

Met deze vrijstelling wordt een oplossing geboden voor de beheersingsproblemen van Phytophthora infestans in de teelt van tomaat voor de periode vanaf 15 januari tot uiterlijk 30 april 2015. De verwachting is dat het middel op termijn regulier toegelaten wordt.

Phytophthora infestans, ofwel de aardappelziekte, is een lastig te beheersen schimmel-ziekte in tomaat, die onder meer in de vochtige winterperiode tot grote beheersingsproblemen leidt. In Nederland is geen gewasbeschermingsmiddel toegelaten voor het gebruik in tomaat.

Commissie tomaat

Door middel van deze vrijstelling hebben de Nederlandse tomatentelers de beschikking om phytophthora in de bedekte teelt van tomaat te kunnen bestrijden.

De vrijstelling is tot stand gekomen dankzij inspanningen van de landelijke commissie Tomaat en de Coördinator Effectief Maatregelenpakket (CEMP) van LTO Glaskracht Nederland. Met actieve ondersteuning door de toelatingshouder ISK Biosciences Europe N.V.

Duurzame oplossing

De landelijke commissie Tomaat blijft zich inzetten voor een duurzame oplossing voor het knelpunt phytophthora in tomaat. Naast de verwachting dat Ranman Top op termijn een reguliere toelating kan krijgen, loopt momenteel ook een screeningsonderzoek van phytophthora middelen voor de tomatenteelt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer