LTO%3A+tijdig+aanpakken+phytophthora
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO: tijdig aanpakken phytophthora

De vakgroep Akkerbouw van LTO roept aardappeltelers op de aardappelziekte te bestrijden. Volgens secretaris Jeroen Kloos van de vakgroep zijn er plaatselijk spanningen tussen biologische telers die te laat branden en gangbare buren.

Kloos wijst erop dat de phytophthoraverordening die de sector samen overeengekomen zijn van belang is voor de gezamenlijke telers. Het collectieve belang van een gezond gewas gaat volgens hem boven het individuele gewin van meer kilo's aardappelen op een perceel.

Rode kaart

Telers die een gele kaart krijgen wegens phytophthorahaarden moeten volgens de afspraken het probleem snel aanpakken. Bij uitblijven lopen zij het risico op een rode kaart. Op die kaart volgt tuchtrecht en eventueel een boete tot 20.000 euro.

Volgens Kloos veroorzaken de telers die de regels negeren problemen voor alle aardappeltelers en zetten zij de verhoudingen tussen ondernemers onder spanning.

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer