Pleidooi+EU%2Dresolutie+tegen+octrooirecht
Nieuws
© LTO Glaskracht Nederland

Pleidooi EU-resolutie tegen octrooirecht

Octrooien van de Europese Unie (EU) op genen remmen de innovatie, zorgen voor duurder plantmateriaal en concentreren steeds meer marktmacht bij enkele multinationals.

Dat zei voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland gisteren in een betoog over de ongewenste effecten van het octrooirecht op plantaardige eigenschappen aan de Nederlandse Europarlementariërs in Brussel.

'Voor planten en zaden biedt het huidige Europese kwekersrecht voldoende mogelijkheden om investeringen in rasontwikkeling terug te verdienen.'

Kwekersrecht

De rasseninnovatie wordt bij kwekersrecht niet geremd, meldt LTO Glaskracht op haar website. Dat omdat er een uitgebreide kwekersvrijstelling in zit die het elke veredelaar mogelijk maakt om de beste en nieuwste rassen te gebruiken om mee verder te kruisen.

Ook Plantum, VBN en DPA staan op dit standpunt. Peter van der Pol (Schoneveld Twello) maakte aan de Europarlementariërs duidelijk welke negatieve effecten het Octrooirecht in de veredelingspraktijk heeft.

Bionext

In dit dossier werkt LTO Glaskracht Nederland samen met Bionext in een internationaal juridisch bezwaar op een octrooi op wittevlieg-resistentie in paprika.

Bionext bood de Europarlementariërs 17.000 handtekeningen aan met het verzoek om via een resolutie de aandacht te vragen van de Europese Commissie voor deze zaak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer