‘Techniek maakt transparant’

De varkenshouder van de toekomst is een stuk transparanter dan die van vandaag. De techniek kan de ondernemer helpen om zo de waardering van de consument terug te verdienen.

Dat stelde Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen UR maandag in Arnhem tijdens de jaarvergadering van de coöperatie Topigs. Ze vindt het een uitdaging om te zoeken naar meerwaarde, bijvoorbeeld door voer te vinden dan niet concurrerend is met dat van anderen.
‘In Noorwegen doen ze bijvoorbeeld proeven met het voeren van houtafval. Dit ruim voorradige product brengen ze via het varken tot waarde. Het maakt van een niet kostbaar product hoogwaardig voer.’
Fresco ziet daarnaast de techniek een rol spelen bij het transparanter werken. ‘Wellicht is straks via het dna te zien van welk bedrijf een stukje vlees afkomstig is. Dit is goed voor de voedselveiligheid, maar ook voor draagvlak en transparantie. Koppel het vlees aan een hip YouTube-filmpje, waarop het bijbehorende varkensbedrijf is te zien. Goed voor consument én retail.’

Varkensstapel volgen

Fresco ziet echter ook andere mogelijkheden. ‘Denk aan het constant volgen van de varkensstapel. Niet alleen om de gezondheid in de gaten te houden, maar ook om een beeld te krijgen van milieudoelen als de emissie van gassen of de waterbehoefte. Ook dat geeft waardering.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer