Soja verantwoorde hap zoogkoeien

Een eiwitbron als verantwoorde en smakelijke krachtvoervervanger voor vijftig zoogkoeien. Dat wil vleesveehouder en akkerbouwer Armand Kremer uit Vaals bereiken met de teelt van eigen soja.

Pieter StokkermansKremer zaaide op 1 mei sojabonen. Hoewel soja nog maar net is opgekomen, ervaart Kremer de eerste ervaringen in het kader van een proef van Agrifirm positief. Adviseur Sherman Franssen van Agrifirm Plant valt hem bij. ‘De stand van het gewas is goed’, stelt hij.
Familie Kremer verkocht vorig het bietenquotum uit de akkerbouwtak en legt zich toe op de teelt van zaden en granen. Voor het eerst telen ze ook 1,5 hectare veldbonen en 3 hectare sojabonen.
De veldbonen worden verwerkt tot voer voor de eigen zoogkoeien. ‘We hebben huisverkoop van vlees en we merken dat de consument vlees wil van dieren die gmo-vrije producten eten. Vandaar dat we geen krachtvoer kopen maar eigen voer maken. Veldbonen vormen een prima eiwitcomponent voor dat voer en dat geldt ook voor soja.’
Waarom start Kremer dit jaar met soja? ‘Ik verwacht dat de teelt van gmo-vrije inlandse soja over pakweg vijf jaar hip is. Dan wil ik die teelt in de vingers hebben’, vertelt Kremer.
Agrifirm startte op basis van de toekomstverwachtingen een project voor de teelt van sojabonen. Een aantal ondernemers, waaronder Kremer, doet ervaring op met de akkerbouwmatige teelt van soja. De geteelde soja gaat dan ook nog naar de coöperatie. ‘Als het goed bevalt, teel ik volgend jaar ook voor mijn zoogkoeien’, klinkt Kremer enthousiast.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer