Samen

Malse meiregen op de grasstoppel. Akkerregen op de jonge bietenplantjes. De geboorte van een kalf en een koppel nieuwe rosékalveren; een nieuwe start geeft altijd weer een goed gevoel. Een nieuwe start zit boordevol hoop en verwachtingen. Uiteraard ook weer uitdagingen met weer en ziekten, maar samen met specialisten, voorlichters en collega’s lossen we veel op. Het zijn steeds weer die kleine overwinningen die mij als boer voldoening geven. Een machine kapot? Improviseren en weer doorgaan.
Voor de teelt of de nieuwe ronde wordt een plan gemaakt. Die plannen hebben één zekerheid: ze kloppen nooit. Ze geven wel richting en helpen in de organisatie. Ook ons bedrijfsplan geeft inzicht in de ontwikkeling van het bedrijf tot 2020. Steeds weer passen we het plan aan. De voorspellingen van de suikermarkt, de vraag naar zuivel vanuit China, de effecten van de wereldmarkt op de opbrengst prijzen van onze producten? Alle voorspellingen hierover hebben een beperkte houdbaarheidsdatum of blijken, als we terugkijken, gewoon helemaal verkeerd te zijn geweest.
Daar komen de laatste jaren steeds meer onzekerheden bij. Zaken waar we enkele jaren geleden op konden vertrouwen, blijken onderdeel van ons ondernemerschap te zijn geworden. De banken bijvoorbeeld. Het was twee of drie jaar geleden onvoorstelbaar dat onze huisbankier zo’n terugtrekkende ontwikkeling zou inzetten. De overheid was onze vriend en toeverlaat.
De 3 O’s van ondernemer, onderwijs en overheid, daar kon je op bouwen. Vaak volgen we met afgrijzen de discussies in de politiek. De concurrentiepositie van hele sectoren wordt stevig op de proef gesteld. Het ondernemerschap verandert veel sneller dan verwacht. Daar moeten we in mee. Nee, we moeten erin voorop. Nog sneller aanpassen en inspelen op steeds meer veranderingen, dat is ondernemerschap anno 2015.
Het is dan goed daarin niet alleen te staan. De agrarische sectoren staan samen voor de uitdagingen. Samen, omdat het alleen niet gaat. Omdat we veel uit te leggen hebben en veel moeten leren. Omdat we samen verder komen dan alleen.

Pieter van Melick,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer