Regels vergunningsvrij bouwen

De mogelijkheden om gebouwtjes of bouwwerken zonder vergunning te kunnen bouwen, zijn sinds november 2014 verruimd.

Leo van PeltEen van de belangrijkste voorwaarden hierbij is dat de bebouwing moet plaatsvinden in het achtererfgebied. De regelgeving geeft een nogal ingewikkelde formulering aan voor wat onder achtererfgebied kan worden verstaan, hetgeen dan ook aanleiding geeft tot diverse juridische procedures.
Hierbij is niet alleen de situering achter het hoofdgebouw, bijvoorbeeld de woning, van belang. Voorts dient sprake te zijn van een niet naar openbaar gebied gekeerde zijkant.
Ook moet worden gekeken naar de bestemming van de grond. De bestemming moet immers het gebruik van het gebouw toestaan. Recentelijk heeft de Raad van State dit nog uitgesproken. Hierbij was een schuur gebouwd die volgens de eigenaar in het achtererfgebied was gebouwd, maar hierbij had de eigenaar vergeten te kijken naar de bestemming van de grond waarop de schuur is gerealiseerd.
De schuur was gebouwd op een stuk grond met de bestemming ‘bollengebied’. Dit betekent dat alleen gebouwd kan worden in overeenstemming met genoemde bestemming ‘bollengebied’. De bestemming van het betreffende perceel waarop de schuur was gebouwd, is dus niet in overeenstemming met de bestemming van het hoofdgebouw (burgerwoning). De Raad van State was dan ook van mening dat er geen sprake is van een achtererfgebied waarop vergunningsvrij de schuur kon worden gebouwd.

Juiste bestemming

Het gaat dus niet alleen om de situering van een gebouw achter een hoofdgebouw (bijvoorbeeld een woning), maar ook of het bijbehorende bouwwerk (bijvoorbeeld een schuur) op een juiste bestemming wordt gerealiseerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer