Brabantse Delta wil het niet alleen doen

West-Brabant - Een kleine twee maanden na de verkiezingen heeft waterschap Brabantse Delta een nieuw bestuursakkoord. Ook de vijf kandidaat-leden van het dagelijks bestuur (db) zijn in beeld.

Douwe Korting
VVD, CDA, Ons Water/Waterbreed, Ongebouwd, Bedrijven, 50PLUS en AWP. Deze zeven partijen hebben net voor Hemelvaartsdag een klap gegeven op het nieuwe bestuursakkoord. Daarin staat op hoofdlijnen het beleid voor de komende jaren verwoord. De laatste twee partijen bekleden straks geen plek in het dagelijks bestuur dat maximaal vijf personen groot mag zijn.
‘Groter zou met wat omwegen wel kunnen, maar niemand vindt dat nodig’, vertelt Kees Coppens. Hij is zittend db-lid, voormalig ZLTO-bestuurder en ook nu weer in beeld om voor de categorie Ongebouwd een zetel in te nemen in het nieuwe db.
Veiligheid heeft in het akkoord prioriteit nummer één, vertelt Coppens. En dan doelt hij vanzelfsprekend op de dijken langs de grote buitenwateren, maar vooral ook op de regionale waterkeringen.
‘Ongeveer 1.500 grondeigenaren, onder wie veel boeren en tuinders, krijgen de komende jaren te maken met ons plan om alle regionale keringen aan de normen te laten voldoen; een project waarmee 80 miljoen euro is gemoeid. Het waterschap heeft niet de intentie om al die keringen in eigendom te krijgen, maar wel om het project voor de deadline in 2025 af te ronden.’
Het bestuursakkoord, dat onder leiding van VVD’er Huub Hieltjes in zo’n dertig gesprekken tot stand is gekomen, heeft samenwerking, minder regels en ruimte voor ondernemers hoog in het vaandel staan.
‘Nu we samen met De Dommel en Aa en Maas al een uniforme keur hebben, is het aantal regels voor boeren en tuinders al sterk verminderd. Maar we hebben het voornemen om de bestaande regels regelmatig te herzien en er zo mogelijk nog meer te schrappen’, vertelt Coppens.

Samenwerking

Brabantse Delta heeft niet de intentie het allemaal zelf op te lossen, maar zoekt net als menig ander waterschap nadrukkelijk de samenwerking met burgers en ondernemers. ‘Als iemand een idee heeft over hoe het beter kan, dan horen we dat graag. We leveren graag een bijdrage en hoeven daarbij niet de rol van regisseur op ons te nemen’, vult hij aan.
Op 27 mei wordt het bestuursakkoord in een openbare vergadering besproken door het algemeen bestuur van Brabantse Delta. Dan wordt ook definitief bekendgemaakt welke bestuurders een plek innemen in het db. Naast Coppens en Hieltjes zijn Theo Schots, Jacques van der Aa en Louis van der Kallen kandidaten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer