Waarde groenteresten is fors

Een flink deel van alle geproduceerde groenten komt niet bij de consument terecht. Deze reststromen bevatten een grote potentiële waarde aan functionele ingrediënten voor voedsel of farmaceutische toepassingen, blijkt uit onderzoek van Wageningen UR.

Koen van Wijk‘We hebben berekend dat bijna 13 procent van alle groenten inclusief uien niet bij de consument terechtkomt’, vertelt onderzoeker Martijntje Vollebregt van Wageningen UR Food & Biobased Research.
‘Onze analyse toont aan dat het potentieel voor hergebruik van ingrediënten uit reststromen groot is. Uit het onderzoeksgebied Nederland, België en westelijk Duitsland ontstaat een reststroom van 860 kiloton per jaar.’
De reststromen zijn in beeld gebracht door het platform Infinity, een publiek-privaat samenwerkingsproject van Wageningen UR, Bodec, TOP BV, Van Rijsingen Groep en Baker’s Basket.
De partners onderzochten de reststromen uit zowel de productie en handel als verwerkende industrie.
‘Veel producten gaan al in de teelt verloren, doordat ze niet voldoen aan de afnemerseisen, zoals kromme komkommers of te kleine aardappels die op het land achterblijven’, licht Vollebregt toe.
‘Ook in de verwerkende industrie gaat veel van de producten verloren, zoals bij het schillen van uien en schrappen van peen.’
Ui- en wortelresten in Nederland, België en het westen van Duitsland zijn jaarlijks al goed voor 10 miljoen euro aan flavonoïden, een soort antioxidanten, hebben de onderzoekers becijferd. De groenteresten bevatten daarnaast onder meer vitamines, mineralen, vezels, carotenen en aminozuren. Het potentieel voor hergebruik van ingrediënten uit reststromen is veel groter dan in eerste instantie werd gedacht.
Om de waarde van de ingrediënten te verzilveren, is het nodig ze in de gewenste kwaliteit uit de reststromen te winnen. De eerste resultaten van dit technologische onderzoek zijn veelbelovend, stelt Infinity.

Woudrichem

Volgens Wageningen UR is een centrale verwerkingslocatie per product of productgroep logistiek het meest rendabel. De transportkosten zijn hier laag ten opzichte van de bouwkosten van een verwerkingsfabriek. ‘Volgens onze berekening ligt Woudrichem het gunstigst voor de verwerking van tomaat, paprika en aubergine uit de drie landen.’
Het platform streeft ernaar dat er ook daadwerkelijk zo’n verwerkingslocatie komt. ‘Aansluiten bij bestaande verwerkende locaties waar veel grondstoffen samenkomen kan natuurlijk ook.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer