PPO: Veris-sensor is een grote aanwinst

De Veris-sensor is een grote aanwinst voor plaatsspecifiek optimaliseren van groeiomstandigheden bij de teelt van gewassen. Tot die conclusie komt Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) na veldanalyse van twee percelen in de Veenkoloniën. PPO heeft de Verisscan getest.
De sensoren van de Verisscan meten in de bouwvoor de pH, het organische stofpercentage en op twee bodemdieptes de elektrische geleidbaarheid. Variatie in organische stofgehalte en pH zijn belangrijke parameters bij het vaststellen van de plaatsspecifieke benodigde hoeveelheid stikstofmeststof en bekalking.
Met het Veris-platform en kalibratiemonsters zijn op elke plek op het perceel de pH en het organische stofgehalte te voorspellen. Voor monitoring van de pH is het raadzaam om de scan eens per vier jaar uit te voeren, voorafgaand aan de bekalking.
Uit onderzoek door PPO blijkt dat het bekalken meestal het gewenste effect op de pH heeft. Voor het plaatsspecifiek bekalken heeft werktuigenvereniging Weco De Hondsrug in Borger een kalkstrooier aangepast.
Technisch is het ook mogelijk om op basis van de verschillen in organische stofgehalte binnen een perceel compost plaatsspecifiek aan te wenden. ‘Bij het organische stofgehalte is het optimum minder duidelijk dan bij de pH. Het verschilt sterk per grondsoort, gebied en gewas. Voor een optimale organische stofgehalte moet je in gesprek gaan met de teler’, zegt Korine Rietema, kenniscoördinator R&D bij Agrifirm Plant.
Bij gebruik van compost geef je naast organische stof kali en fosfaat. ‘Wat is het effect? Moet je dat wel of niet compenseren? Het vraagt onderzoek om er een goed onderbouwde taakkaart van te maken’, aldus Rietema.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer