Lozen+spoelwater+Flevoland+in+project
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Lozen spoelwater Flevoland in project

Waterschap Zuiderzeeland wacht tot 2016 met optreden tegen het lozen van verontreinigd spoelwater uit kuubskisten door akkerbouwbedrijven. Dat is de afspraak met LTO Noord Flevoland.

In een gezamenlijk project wordt intussen naar technische oplossingen gezocht. Het waterschap kondigde eerder handhaving op de lozingen aan.

'De opslagkisten voor producten als pootaardappelen en witlofpennen moeten volgens het hygiëneprotocol schoon, tegelijk mag geen verontreinigd water worden geloosd', schetst voorzitter Arnold Michielsen van LTO Flevoland het dilemma.

Grastegels

Bekeken wordt of het spoelen toekan met minder water. Verdere oplossing kan zijn het inrichten van een spoelplaats waar het afvalwater apart wordt opgevangen en op het land wordt uitgereden. Ook wordt gedacht aan een spoelplaats met grastegels.

Michielsen beseft dat boeren niet op dergelijke maatregelen zitten te wachten. 'Dat zijn investeringen die alleen maar geld kosten en niets opbrengen..Maar boeren moeten ook aan de wettelijke eisen voldoen. Er mag geen druppel verontreinigd water van het erf af.'

Bewustwording

In het project wordt niet alleen gezocht naar technische oplossingen, ook wordt aandacht besteed aan verbeteren van de bewustwording.

Weer

 • Woensdag
  17° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 14°
  60 %
 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer