Natuurorganisaties laten boermarken zitten

Vereniging Drentse Boermarken vindt dat de grote terreinbeheerders samen met de boeren en boermarken tot een verbeterplan moeten komen om de Drentse flora en fauna te verbeteren.

Vereniging Drentse Boermarken (VDB) heeft samen met vier andere plattelandsorganisaties in de plattelandsalliantie eerder al aangedrongen op nadere samenwerking met de natuurbeheerders.

'Daar is door de terrein beherende organisaties tot nu toe niet op gereageerd. We vinden het de hoogste tijd daar nu gezamenlijk de schouders onder te zetten', zegt voorzitter Albert Lanting.

Teruggang natuurwaarden

Het steekt de VDB dat bijvoorbeeld regiodirecteur Wilfred Alblas van Natuurmonumenten de teruggang in natuurwaarden op het platteland eenzijdig bij de landbouw neerlegt. Hij wijt het aan het landgebruik.

'Een opmerking die bij boeren totaal verkeerd valt, gezien hun inzet voor de flora en fauna in Drenthe', stelt Lanting vast.

Predatoren

De VDB-voorzitter wijst erop dat boeren op een onevenredige wijze worden geconfronteerd met schade door te veel predatoren die fourageren vanuit de beschermde gebieden van de terreinbeherende instanties.

Volgens VDB wijst onderzoek uit dat samen met de landbouw nog meer verbeteringen in natuurwaarden kunnen worden gerealiseerd, bijvoorbeeld op het gebied van nestbescherming.

'Ongenuanceerde beschuldigingen, als die van de heer Alblas, werken dan niet bepaald stimulerend bij boeren', geeft Lanting aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer