Waterschap aast op kisten

Flevoland - Waterschap Zuiderzeeland waarschuwt akkerbouwers in Flevoland dat bij het wassen van aardappelkisten geen resten van gewasbeschermingsmiddel in het oppervlaktewater mogen belanden.

Het waterschap gaat handhaven op erfafspoeling van resten chemicaliën. Dat kan gebeuren als aardappelkisten na het poten op het erf worden schoongespoeld. Het spoelwater verdwijnt dan in de regel via putjes naar het oppervlaktewater.
‘Na een eerdere actie onder bollentelers zijn kennelijk nu de aardappeltelers aan de beurt’, concludeert voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland. Hij erkent dat Zuiderzeeland in zijn recht staat akkerbouwers hierop aan te spreken, maar vindt dat het waterschap moet openstaan voor de mogelijkheden van de huidige praktijk.
‘Het past prima in het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer om hier gezamenlijk met het waterschap een goede oplossing voor te vinden. Dat is eerder in het geval van de bollenkisten ook gelukt.’

Biofilters

Volgens Michielsen hoeft het niet zover te komen dat dwangsommen worden opgelegd of boetes uitgedeeld. ‘Er zijn ook hier waarschijnlijk wel oplossingen voorhanden.’ Hij denkt aan de inzet van de biofilters waar nu mee wordt geëxperimenteerd of de opvang van spoelwater rondom het erf. ‘We gaan volgende week met het waterschap in overleg.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer