Provincies gaan voor duurzaam

Verdere verduurzaming van de landbouw, vooral van de veehouderij, wordt de rode draad in de coalitie-akkoorden voor de nieuwe provinciebesturen. Verschillen zitten in de mate waarin provincies daar extra druk op gaan zetten.

Jan van LiereIn provincies waar de formatie van een nieuw college van Gedeputeerde Staten is afgerond, vormt verduurzaming een steeds terugkerend element in de plannen voor de agrarische sector.
In Limburg, Drenthe, Overijssel en Utrecht zeggen de nieuwe provinciebesturen daarbij steun toe. Zo wil het Limburgse college een bestaand mkb-fonds ook toegankelijk maken voor agrarische ondernemers. In Drenthe wil het nieuwe college ‘geen extra Drentse regels’.
In Groningen ligt dat anders. Het college wil ‘grenzen stellen’ aan de groei van de landbouw en regels voor grotere bouwblokken ook laten gelden voor veehouderijbedrijven met een kleiner bouwblok.
In Noord-Brabant is een akkoord van de VVD met een aantal linkse partijen bijna rond. Het CDA staat er buiten spel. Volgens SP-fractievoorzitter Nico Heijmans biedt een coalitie zonder christendemocraten kansen om de veehouderij in Noord-Brabant ‘sneller te verduurzamen’.
Hans Huijbers, LTO-portefeuillehouder Duurzaam Ondernemen, noemt het belangrijk dat de provinciebesturen boeren en tuinders ruimte geven om te ondernemen en om in eigen tempo de milieu- en verduurzamingsdoelstellingen te kunnen halen.
‘Ondernemers hebben een broertje dood aan stapeling van beleid en aan hobbyisme van politieke partijen. Consistent beleid en sturen op doelen, dat is wat we willen. Dan is de politieke kleur van een college van GS niet zo relevant.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer