Met Voederwaarde.nl inzicht in voer

Het project Voederwaarde.nl ging vijf jaar geleden van start met als doel meer transparantie over voersamenstelling en garanties op voederwaarde. Een mooi initiatief dat meer navolging verdient, volgens Albert Getkate, operationeel directeur van AgruniekRijnvallei.

Ilona Lesscher‘Borgingssystemen hebben doorgaans betrekking op voedselveiligheid. Voederwaarde.nl borgt nu juist dat de voederwaarde die op het label staat ook daadwerkelijk in het voer zit. Mengvoer is op veel bedrijven een forse kostenpost, die van invloed is op hoe je technisch en economisch draait’, stelt Getkate.
Voederwaarde.nl werd eind 2009 opgericht vanuit de behoefte van veehouders en hun organisaties aan onafhankelijke controle. Die behoefte ontstond toen in 2007 en 2008 de graanprijzen stegen en veehouders vraagtekens plaatsten bij de voederwaarde van hun voer. Eerder zag CLO-controle daarop toe, maar dat werd in de jaren tachtig opgeheven.
Voederwaarde.nl is een samenwerking tussen een LTO, NVV en een aantal mengvoerproducenten. ‘Door Voederwaarde.nl krijg je een eenduidige voederwaardering, en door de onafhankelijke controle garanties op de voederwaarde’, geeft Getkate aan. Bijkomende pre noemt Getkate het feit dat de deelnemende voerleveranciers transparant moeten zijn over de gebruikte samenstellingen.
Voor varkenshouder Jan Overeem uit Nijkerk is het feit dat zijn mengvoerleverancier AgruniekRijnvallei is aangesloten bij Voederwaarde.nl mede reden om daar het voer te betrekken. ‘Grondstoffen en grondstoffen, daarin zit nogal een groot verschil. De crux zit hem in het doorberekenen van de voederwaarde vanaf het eerste begin’, zegt Overeem.

Actuele voederwaardes

De werkelijke voederwaarde van grondstoffen kan nogal afwijken van de tabelwaardes uit de boeken. Ter illustratie haalt Getkate de eiwitbron sojaschroot aan. Het verschil tussen het eiwitgehalte van individuele partijen en de gemiddelde tabelwaarde kan zomaar een paar procenten zijn.
‘Als deelnemer moet je de juiste waardes inrekenen om te komen tot de verlangde waardes in het eindvoer’, zegt Getkate. ‘En voor nieuwe grondstoffen geldt dat de voederwaarde moet worden aangetoond.’
De deelnemende voerfabrikanten hanteren een intensief monitoringsprogramma op de grondstoffen die ze inrekenen. De werkelijke waardes van de grondstoffen worden opgenomen in een matrix, op basis waarvan het voer wordt gemaakt. Controle-instituut Schothorst Quality Consultants (SQC) ziet er bij de deelnemers op toe dat de matrix wordt onderhouden met actuele grondstofanalyses en dat voederwaardes kloppen.
Uit concurrentieoogpunt zijn de voerrecepten van de deelnemers niet openbaar. Maar een veehouder kan ten allen tijde de volledige samenstelling inzien en doorspreken met zijn leverancier.
‘Je geeft een extra kijkje in de keuken’, zegt Getkate. ‘Het geeft je als afnemer de mogelijkheid om zelf te controleren of het voer dat je hebt besteld ook de gewenste grondstoffen bevat.’
Deelname van mengvoerbedrijven aan Voederwaarde.nl kost minder dan 1 cent per ton voer. Afgezien van de analysekosten, die toch al worden gemaakt.
De zekerheid dat voer wordt gecontroleerd door een externe partij noemt varkenshouder Overeem een waarborg dat je waar voor je geld krijgt. ‘Met Voederwaarde.nl is de voederwaarde van het mengvoer dat je krijgt gegarandeerd en controleerbaar.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer