Mansholt en de dilemma’s

De voorstelling over het leven van Sicco Mansholt is op 4, 5, 6 en 7 juni in het Zeeuwse Colijnsplaat te zien. De Rusthoeve is dan theater. ‘We hebben ons best gedaan om de voorstelling naar ons werkgebied te halen’, zegt ZLTO-voorzitter Hans Huijbers.

Sicco Mansholt is grondlegger van het Europees landbouwbeleid. De wieg van de socialistische politicus stond op een boerderij in Groningen. Zelf werd hij boer in de Wieringermeer.
Als minister van Landbouw in Nederland en als eurocommissaris kreeg Mansholt na de Tweede Wereldoorlog een duidelijke opdracht mee: nooit meer honger. Dat was voor Mansholt niet zomaar een slogan, maar een diep doorleefd moreel gebod.
In de oorlog was de boer actief in het verzet. Vanuit zijn boerderij in de Wieringermeer regelde hij voedseltransporten voor onderduikers. Na de bevrijding werd hij voor de PvdA minister van Voedselvoorziening.

Theater

In de theatervoorstelling bevindt Mansholt zich aan het einde van zijn carrière. De keerzijde van groei en schaalvergroting wordt hem duidelijk: melkplassen, boterbergen, graanoverschotten en kleine boeren die stoppen. Het roer moet om, concludeert Mansholt.
De milieurapporten van de Club van Rome en zijn minnares Petra Kelly hebben grote invloed op zijn denken.
Ondertussen voert de Drentse boerin Wietje Nanninga een verbeten strijd met haar vader Tjerk. Het moordende groeitempo in de landbouw kunnen zij niet langer bijbenen. Verkoop van het familiebedrijf lijkt de enige uitweg. Maar Tjerk weigert en komt in opstand tegen het onontkoombare.
‘De voorstelling gaat over dilemma’s die nu nog net zo actueel zijn: grenzen aan groei, boeren die gedwongen worden meer te produceren en elkaar naar het afvoerputje dringen. Het stuk haakt aan op de beleving van boeren’, vertelt schrijver Tjeerd Bischoff.
Oudere boeren herinneren zich Mansholt en zijn beleid nog persoonlijk. ‘Maar ook jongere boeren weten wel waar hij voor stond, al was het maar omdat hij die vent was waar zijn vader over stond te schelden.’

Rechttoe rechtaan

De acteur Helmert Woudenberg speelt Mansholt. ‘Na de première in Slootdorp in de Wieringermeer was het publiek razend enthousiast’, vertelt hij. ‘Vooral daar, maar ook elders in het Noorden. Door zijn vorm, rechttoe rechtaan, spreekt het stuk aan en emotioneert het.’
De voorstelling is dit jaar in het Zuiden te zien in Colijnsplaat, Hilvarenbeek, Veghel en Heythuysen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer