%27Welzijn+scharrelvarken+niet+beter+dan+regulier%27
Nieuws
© nieuwe oogst

'Welzijn scharrelvarken niet beter dan regulier'

Biologische of scharrelvarkens hebben niet per definitie een beter dierenwelzijn dan gangbare varkens. Dat bleek uit gegevens van een Deense slachterij, die 'diervriendelijk' gehouden varkens vergeleek met gangbare.

Een Deens slachthuis verzamelde gedurende één jaar de gegevens van de slachtkeuring van drie huisvestingssystemen die daar worden toegepast.

Daarbij gaat het om de gegevens van in totaal 201.160 biologische of scharrelvarkens en 1.173.213 varkens die conventioneel worden gehouden. Het aantal beschadigingen dat voorkwam is vervolgens statistisch onderzocht.

Chronische pleuritis

Er werden bijvoorbeeld verschillende typen laesies geregistreerd. Het merendeel hiervan was echter zeldzaam. Wel kwam chronische pleuritis relatief vaak voor. Dat kwam overigens, net als chronische longontsteking, verse breuk en abces in het hoofd of oor, in beide groepen even veel voor.

Maar liefst dertien laesie-typen werden vaker gezien bij biologische en scharrelvarkens dan bij conventioneel gehouden varkens. Daarbij gaat het onder meer om oude breuken, staartbeschadigingen en osteomyelitis.

Bij conventiele varkens zijn juist vier laesie-types meer geregistreerd dan de biologische en scharrelvarkens. Hierbij gaat het om de abces in de benen en teen, hernia en spronggewricht laesie.

Directe parameters

Volgens de onderzoekers benadrukken de resultaten het belang van het gebruik van de directe dierlijke parameters bij de beoordeling van het welzijn van dieren in verschillende productiesystemen.

Bovendien is het goed om per bedrijf goed te kijken naar oplossingen voor de gezondheidsproblemen. Dat kan bijvoorbeeld in samenwerking met de dierenarts en andere adviseurs, meldt Porcine Health Management.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer