‘Snel maatregelen voor verkopers’

Groningen - De NAM moet snel met adequate maatregelen komen voor mensen die (voormalig) agrarische bedrijven in het aardbevingsgebied in Groningen willen verkopen en kopen. Dat vindt agrarisch makelaar Albrechtus Tebbens Torringa.

Tienke WoudaVolgens Tebbens Torringa, die onder andere lid is van de klankbordgroep mijnbouwschade van LTO Noord, heerst er nu veel onzekerheid. ‘Kopers zijn huiverig. Als ze in Friesland uit verschillende agrarische opstallen kunnen kiezen, komen ze niet in Groningen kijken’, ervaart de makelaar.
Waardedaling is volgens de makelaar vooral aan de orde bij voormalige agrarische panden in de particuliere woningmarkt. ‘De waarde daalt door krimp in het gebied, de algemene waardedaling en het aardbevingsrisico.’
Wanneer al deze factoren worden meegenomen, kan de waardedaling volgens Tebbens Torringa in sommige gevallen zo’n 30 tot 50 procent zijn.
Het vaststellen van waardedaling van boerderijen door aardbevingen wordt een lastige klus, benadrukt de Groningse makelaar. Een van de oorzaken is dat er weinig referentiepanden buiten het gebied zijn.

Excuses

NAM-directeur Gerald Schotman heeft deze week zijn excuses aangeboden dat de aardbevingen voor zoveel mensen tot problemen leiden.
Hiermee reageert hij op het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over aardbevingsrisico’s in Groningen.
Schotman: ‘Net als de Onderzoeksraad voor Veiligheid betreur ik – met de kennis van nu – dat we niet eerder verdergaand onderzoek naar de veiligheidsrisico’s hebben gedaan.’
Deze week werd ook bekend dat ruim 150.000 woningen in Groningen moeten worden versterkt op basis van het concept van de Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR). Dat blijkt uit onderzoek naar de gevolgen van de NPR, de norm voor aardbevingsbestendig bouwen. De kosten komen op zo’n 30 miljoen euro te liggen. Het onderzoek is in opdracht van provincie Groningen uitgevoerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer