LTO: begrip zorg neonics

LTO-bestuurder Joris Baecke heeft begrip voor de toenemende zorgen van staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) over neonicotinoïden.


Toch benadrukt Baecke dat er meer informatie nodig is om ingrijpende beslissingen te nemen over de toelating van deze groep middelen. ‘Het wachten is nu op het oordeel van toelatingsinstanties als EFSA en het Ctgb.’ Hij reageert namens LTO op de studie van de Europese Academies van Wetenschappen (EASAC) waarin is aangetoond dat neonicotinoïden in lage doseringen ook zeer schadelijk zijn voor nuttige insecten.
De bestuurder is het niet eens met de conclusie om al op voorhand te stellen dat neonicotinoïden niet zouden passen binnen de geïntegreerde plaagbestrijding. ‘Juist een zaadbehandeling bij niet bloeiende gewassen lijkt een goede basis en is veelal ecologisch minder belastend dan de huidige alternatieven.’
Baecke sluit zich graag aan bij de oproep van Dijksma aan de topsector Tuinbouw om een hoge prioriteit te geven aan de ontwikkeling van nieuwe groene middelen.

Debat Tweede Kamer

Binnenkort is er een debat in de Tweede Kamer over neonicotinoïden vanwege de resultaten van de EASAC-studie. Mocht het uiteindelijk toch tot een inperking komen op het gebruik van neonicotinoïden, dan mag dat nooit alleen op nationaal niveau zijn, maar dan moet dat minimaal Europees gelden, benadrukt Baecke.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer