Dubbel

Dubbel
© Jan Jong

Menig melkveehouder heeft uitgekeken naar het moment dat de quotering geen belemmering meer is. Wat een toeval dat juist nu de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), die grondgebonden groei af moet dwingen, openbaar wordt. Echt verrassend zijn de eisen niet, hoewel enkele recente uitbreiders zich beroepen op een knelgevallenregeling. Het streven naar grondgebondenheid is de laatste anderhalf jaar blijkbaar langs hen heen gegaan.
Zoals altijd bij verandering in de regelgeving zijn er voor- en tegenstanders, vaak afhankelijk van de eigen situatie. De intensieve melkveehouders voelen het verplichte grondgebruik als onnodige last. Zij voeren al jaren mest af en kopen snijmaïs aan. Dat past prima in de bedrijfsvoering en de mest wordt verantwoord binnen de gebruiksnormen aangewend.
De meer extensieve melkveehouders wijzen vooral op de groeiruimte die zij nog hebben en zouden deze ruimte liefst exclusief voor zichzelf claimen. De categorie hiertussenin beroept zich op de tegenstrijdigheid dat zelfvoorzienend zijn voor de plaatsing van mest doorgaans een ruwvoeroverschot met zich meebrengt. Graag zouden zij het opbrengend vermogen van de grond betrekken in de regels.
Grote gemene deler tussen deze groepen melkveehouders is dat zij allemaal kansen zien voor bedrijfsontwikkeling, lees: groei van de veestapel.
Deze AMvB is een politiek compromis tussen de PvdA die de veehouderij het liefst ziet krimpen en de VVD die het ondernemerschap vrij wil laten. Uiteraard is dat voor de individuele melkveehouder mooi nieuws, maar het geeft ook een dubbel gevoel. Regelmatig wordt het afgesproken fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo fosfaat aangehaald.
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft herhaaldelijk verklaard dat de sector zelf verantwoordelijk is dat dit maximum niet wordt overschreden. Tegelijk geeft zij aan dat er wetgeving wordt voorbereid om dierrechten in te kunnen voeren als het plafond toch wordt overschreden. De AMvB geeft dus ruimte voor groei, maar het is ook duidelijk dat deze groei eindig is.
Op deze wijze is de AMvB weinig meer dan symboolwetgeving. De dreiging met invoeren van dierrechten lokt een ratrace naar het fosfaatplafond uit, dan wordt ook grondgebonden groei onmogelijk.

Jack Rijlaarsdam

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer