Brandpunt over Hepatitis E

Brandpunt besteedde vanavond aandacht aan Hepatitus E. Volgens bronnen bij de bloedbanken komt Hepatitis E voor in bloed van 1 op de 800 donoren. Brandpunt heeft ook LTO Nederland en NVV benaderd, omdat ongeveer de helft van de varkens drager van het virus is.

Brandpunt+over+Hepatitis+E
© love4kidz.nl

LTO en NVV lieten Brandpunt weten dat Hepatitis E. inderdaad bij varkens voorkomt. Het virus is echter ook aanwezig bij wild, zoals wilde zwijnen en herten en op groente en fruit. Bij varkens wordt type 3 gevonden.

Varkens worden niet ziek van Hepatitis E. Zij bouwen afweerstoffen op tegen het virus. Of bloedbanken ook type 3 hebben gevonden, is niet duidelijk.

Nauw toezicht

LTO en NVV wijzen er met nadruk op dat de gezondheid van varkens in Nederland secuur wordt gemonitord. Gerenommeerde instituten als het Centraal Veterinair Instituut (CVI) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) doen dit in nauwe samenwerking met de veehouderij.

De Nederlandse varkenshouderij kenmerkt zich bovendien door strikte hygiëne. Zo gelden er niet voor niets strenge regels voor het betreden van bedrijven. Deze regels worden toegepast om ziekteoverdracht tussen dieren en mensen te voorkomen.

Onderzoek naar transmissie

Hoe Hepatitis E. precies bij mensen terechtkomt, is nog niet duidelijk. Wel is bekend dat het virus vaker voorkomt in landen met een slechte hygiënesituatie. LTO en NVV noemen het belangrijk dat er onderzoek komt naar hoe de transmissie verloopt.

Hepatitis E. is een zoönose is (een ziekte dat van dier op mens over kan gaan), maar kan niet worden vergeleken worden met BSE of Q-koorts. LTO en NVV geven aan dat het echter om totaal verschillende ziekteverwekkers gaat.

Meer zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer