Boeren+happig+op+lasagnekuil
Nieuws
© Jacob, Het Hoge Noorden

Boeren happig op lasagnekuil

Een groeiend aantal koeien krijgt dagelijks een portie graslasagne voorgeschoteld.

Bij het maken van een lasagnekuil wordt het gras in dunne lagen over de hele silo verspreid, net als de vullingen van een Italiaanse lasagneschotel. Gras wordt optimaal vastgereden en de graskuil is van constante kwaliteit.

Minder bijsturen

‘Het maken van lasagnekuilen wordt steeds populairder’, zegt zelfstandig adviseur Jehannes Fopma. ‘Boeren zijn in het begin wat terughoudend, want je hebt er ’s zomers wel meer werk mee.'

'Maar zodra ze het eenmaal hebben geprobeerd, zijn ze heel enthousiast. Het voordeel zit ‘m vooral in de continue samenstelling van het ruwvoer. Je hoeft het rantsoen daardoor minder bij te sturen.’

Secuur werken

Volgens Toon Jennissen, loonwerker in Den Dungen moet er bij de aanleg van een lasagnekuil wel héél secuur gewerkt worden.
'Als er weer een nieuwe snede toegevoegd moet worden, dient de veehouder de kuil niet te lang van te voren openen.'

Afdekken

'Ook moet hij de kuil na het inkuilen telkens meteen goed luchtdicht af dekken met zand of banden. Anders gaat het ten koste van de voederwaarde.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

  • Zondag
    20° / 10°
    60 %
  • Maandag
    18° / 12°
    20 %
  • Dinsdag
    15° / 10°
    70 %
Meer weer