ZLTO adviseert leden over GLB-zaken

Veel ondernemers en adviseurs schrikken ervoor terug om losse grond op te geven in de Gecombineerde opgave. Nergens voor nodig, constateert ZLTO-adviseur Gerard Willems.

Wat ook kan, is uw recht verhuren aan derden, verkopen of andere grond eronder leggen voor de uitbetaling ervan. ‘Lukt dit een jaar niet, dan kunt u de uitbetaling een jaar overslaan, maar het recht actief houden. Ik noem dit ‘ondernemen met rechten’: u loopt risico en moet er wel wat voor doen. Of u daarvoor kiest, is maatwerk en zeker afhankelijk van bijvoorbeeld de hoogte van uw overgangsbedrag.’
Overigens speelt dit ook bij (natuur)grond waarvan het meerjarig gebruikscontract bijvoorbeeld eind dit jaar of volgend jaar stopt.

Vergroeningspuzzel

Wat ook actueel is in het licht van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), is de ‘vergroeningspuzzel’. ‘Dit is vooral lastig voor grotere melkveebedrijven op zand zonder derogatie. In tegenstelling tot veel andere bedrijven kunnen zij vanggewassen niet goed inpassen’, vertelt Willems.
‘Ik adviseer deze bedrijven de mogelijkheden van bloemenranden met sloten te onderzoeken of een dubbelslag voor gewasdiversificatie en EA-areaal te maken met toepassing van stikstofbindende gewassen’, zegt de ZLTO-adviseur. ‘Dit laatste is misschien wel de meest optimale oplossing. Blijft overeind dat de vergroening voor sommige bedrijven een behoorlijke inspanning blijft.’
Het invullen van de Gecombineerde opgave is dit jaar extra uitdagend. ‘Het is belangrijk om dit goed voor te bereiden en daarna in te vullen. Het is complexer dan voorgaande jaren én belangrijker vanwege de aanvraag van nieuwe betalingsrechten.’
Voor sectoren zoals fruitteelt en vollegrondsgroente is het allemaal nieuw. ‘Daarom houdt ZLTO weer zitdagen om ondernemers te helpen bij het invullen ervan. Als ze hun eigen laptop meenemen, kunnen ze het ook zelf doen, in een workshop met een groep collega’s. Mijn collega Veronique Verdurmen en ik begeleiden en helpen de groep dan. Nuttig, leerzaam en leuk’, sluit Willems af.

ZLTO helpt

ZLTO helpt haar leden met het invullen van de Gecombineerde opgave, zowel individueel op een zitdag in Den Bosch, Colijnsplaat of aan huis of in een workshop.
Ondernemers die naar een zitdag komen, nemen alle benodigde informatie mee en een adviseur vult voor hen de Gecombineerde opgave ter plekke in. De kosten bedragen 195 euro exclusief btw op basis van anderhalf uur werk. Voor meerwerk geldt een uurtarief van 125 euro exclusief btw. Voor het doen van de opgave bij ondernemers thuis wordt reistijd in rekening gebracht.
Zelf de Gecombineerd opgave invullen, samen met een groepje collega’s met ondersteuning van een adviseur van ZLTO, is eveneens mogelijk. Deze workshop kost 75 euro.
Leden uit Zeeland die van een van deze diensten gebruik willen maken, kunnen contact opnemen met Yvonne Lokers via (0113) 247718. Brabantse leden en leden uit Zuid-Gelderland kunnen bellen met Marleen van Casteren. Zij is bereikbaar via (073) 2173322.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer