Veel handvatten voor verduurzaming

De seinen staan op groen voor de geïntegreerde gewasbescherming. Voor een schonere land- en tuinbouw zetten sector en overheid hier vol op in. Ook de ontwikkeling van groene middelen door de chemieconcerns past in dit beeld.

Koen van WijkIn dat verband moet de vorig voorjaar gesloten Green Deal Groene Gewasbeschermingsmiddelen werken als een ‘snel spoor’ voor vlottere toelating van middelen met een laag risico voor mens en natuur. Het eerste resultaat was er al in december, met het middel Serenade van Bayer CropScience voor een aantal glasgroenten, rozen en de onbedekte teelt van bloemisterijgewassen. Ook andere fabrikanten bewegen richting duurzaamheid.
De fabrikanten zien zich daartoe ook gedwongen, doordat veel telers willen verduurzamen, al dan niet onder druk van de publieke opinie. De roep van kritische volgers om een schonere gewasbescherming blijft groot, ook al is de milieubelasting van het oppervlaktewater door de sector van 2000 tot 2012 al met 85 procent afgenomen.
De inspanningen zijn niet voor niets. Nog steeds worden overschrijdingen van middelen en sporen van niet-toegelaten middelen in het water gevonden bij diverse waterschappen. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) constateerde onlangs bij 10 procent van de telers verwijtbaar gedrag vanwege niet-toegelaten middelen of een verkeerde toepassing.
De land- en tuinbouwsector werkt binnen zijn eigen gelederen ook hard aan vergroening van gewasbescherming. LTO Nederland lanceerde afgelopen najaar het actieplan ‘Schoner, Groener, Beter’. Hiermee gaat de sector verder dan de acties uit de nota ‘Gezonde Groei, Duurzame Oogst’ van het kabinet.

Emissies naar water

‘Schoner, Groener, Beter’ heeft veel aandacht voor reductie van emissies naar water. Daarnaast draait het om vergroening van gewasbescherming. Een groener middelenpakket en innovatie en stimulering van geïntegreerde gewasbescherming zijn andere speerpunten uit het actieplan.
‘Het gaat erom dat je als teler alles hebt geprobeerd, voordat je naar een correctiemiddel grijpt’, zegt Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid van LTO Nederland.
Dat begint al bij bodemkeuze, optimale bemesting en resistente rassen. ‘Je doet er alles aan om een zo weerbaar mogelijk teeltsysteem te krijgen en te houden. Als we alles inzetten, valt er nog veel winst te behalen.’
Volgens Baecke moet het pakket geïntegreerde maatregelen nog worden uitgebreid. ‘Hoe meer weerbare rassen, groene middelen, kennis over schadedrempels en technische maatregelen zoals precisielandbouw, hoe minder afhankelijk een teler is van chemie.’
In de praktijk valt dat niet altijd mee. De strenge kwaliteitseisen van afnemers spelen daarbij een rol. ‘Toch is er in veel teelten nog winst te behalen door nauwkeuriger te werken. Bijvoorbeeld door schadedrempels als uitgangspunt te nemen. Er is in sommige gewassen al veel kennis opgedaan met schadedrempels en waarschuwingssystemen’, vertelt de LTO-bestuurder.
‘Door kritischer naar het gewas te kijken, kun je met minder middelen toe.’ Maar die kennis moet nog beter worden gedeeld. ‘Daarom zijn we blij met de steun van Agrodis, waarin adviseurs en andere erfbetreders zijn verenigd.’

Green Deal

Succesvolle geïntegreerde gewasgewasbescherming staat of valt met de beschikbaarheid van groene middelen. Daarvoor moet de Green Deal helpen, die is afgesloten door LTO Nederland, het ministerie van Economische Zaken, Nefyto, Bionext, Artemis, Natuur en Milieu en het Ctbg. ‘Dat is een goede stap’, vindt Baecke.
In twee jaar tijd wordt gewerkt aan versnelde toelating van acht producten. ‘Het gaat vooral om aanjagen van marktintroducties. Sommige middelen liggen al op het schap, maar wachten nog op formele toelating.’
Bij de toelating van groene middelen mag de overheid wel wat meer souplesse tonen, meent de LTO-bestuurder. ‘Nu wordt 100 procent werking vereist, maar bij groene middelen hoeft dat niet zo strikt. Die middelen hebben vaak een lagere werking, maar telers weten daar wel raad mee.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer