Ton Heerts van FNV: naar je leden luisteren

Dichter bij het lid komen, dat is de koers die vakbond FNV vaart. ‘Dat betekent luisteren naar je leden, leden weer aan het roer laten, zodat de betrokkenheid toeneemt.’ Dat zei Ton Heerts, voorzitter van de FNV, vorige week donderdag op de Boerendag van drie LTO Noord-afdelingen in Noordoost-Twente.

Anne-Marie RopsVakbond FNV heeft 1,1 miljoen leden. ‘We vergrijzen’, zegt Heerts. ‘We zullen de toekomstige generatie aan ons moeten binden en boeien. Daarom geven wij weer gastlessen op scholen. Samen bereik je meer dan alleen, dat willen we overbrengen op jongeren.’ Ook richtte FNV onlangs een nieuwe jongerenorganisatie op: Young & United.
De FNV zet in op het samengaan van goed overleg en stevige acties. Overleg is er onder andere met werknemers- en werkgeversorganisaties. Over de acties zegt Heerts: ‘Wij voeren actief actie, anders weet niemand meer wat we doen.’
Over ledenbetrokkenheid zegt de FNV-voorman: ‘We nemen leden meer mee naar overleggen. Onlangs nog hadden we gesprekken met de bazen van Albert Heijn en Schiphol. ER gaan dan leden mee, die vertellen wat er aan de hand is. Zo weten de bedrijven rechtstreeks van hun medewerkers: dit zijn de gevoelens die leven in uw bedrijf.’

Kopgroep

‘Niet elke wedstrijd wordt een overwinning, maar zorg ervoor dat je in de kopgroep blijft.’ Albert Jan Maat maakte op de Boerendag een vergelijking tussen een wielerploeg en de land- en tuinbouw.
‘We kunnen veel leren van de wielerploeg van John Degenkolb, die zondag de wielerkoers Milaan-San Remo won’, zei Maat tegen leden van LTO Noord-afdelingen Tubbergen, Losser en Dinkelland-Oldenzaal. ‘Drie jaar lang trainden de renners waarbij de sprinters nooit op kop mochten rijden’, vertelt Maat. ‘Ze moeten uit de wind rijden en toeslaan op het goede moment. Als de samenwerking tussen de wielrenners loont, komt er resultaat. Na drie jaar was er de winst voor Degenkolb.’
De samenwerking waar land- en tuinbouw groot mee is geworden, heeft er volgens Maat toe geleid dat Nederland op nummer 2 staat van de grootste exportlanden van land- en tuinbouwproducten en in eigen land de grootste exporteur is van de Nederlandse economie.
‘Als we onze toppositie willen behouden, dan ligt de uitdaging bij jullie om aan de top te blijven’, zei Maat tegen de aanwezigen.

Lange adem

In de belangenbehartiging voor land- en tuinbouw is het vaak een zaak van lange adem. Zoals bij Natura 2000. ‘Als je veranderingen wilt hebben in de uitvoering hiervan, vraagt dat om volhouden’, stelde Maat.
Over de communicatie over resultaten die LTO behaalt zegt hij: ‘Stel dat het vijf jaar duurt voor er een resultaat is. Is het dan niet mogelijk om vaker dingen naar buiten te brengen hierover? Dat het duidelijk is waarom leden lid zijn? We zijn volop in discussie over hoe we scherper weg kunnen zetten wat we doen.’
LTO en FNV vinden elkaar volgens Maat op samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en sociale partners. Beide zijn vertegenwoordigd in de SER en Stichting van de Arbeid. ‘Samenwerking leidt altijd tot betere resultaten dan elkaar de tent uit vechten’, aldus Maat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer