Gebiedsfonds voor IJsseldelta

West-Overijssel - Bewoners en ondernemers in de IJsseldelta gaan samen met de provincie een gebiedsfonds en -coöperatie opzetten. Uit het fonds worden projecten bekostigd die ook de landbouw ten goede komen.

Joost de la CourtHet programma Nationaal landschap IJsseldelta loopt eind dit jaar af. Daarmee zou er geen specifiek investeringsfonds meer zijn voor dit gebied.
De laatste tien jaar hebben de samenwerkende overheden, provincie Overijssel, gemeenten Kampen, Zwolle en Zwartewaterland en het wa-terschap Groot Salland, bijna 40 miljoen euro geïnvesteerd. Daarmee gingen zo’n honderd projecten van start.
Het gebiedsfonds en de bijbehorende gebiedscoöperatie moeten de opvolger worden van het Nationaal landschap. Met een startkapitaal worden projecten opgezet die economische meerwaarde opleveren. Een deel van die meerwaarde wordt weer in het gebiedsfonds gestort.

Milieuwinst

Provincie Overijssel noemt het deelproject ‘Uitdagend boeren in een vitaal platteland’ als voorbeeld. Agrariërs zetten zich in om de melkveehouderij in de IJsseldelta te vernieuwen en te verduurzamen. ‘Dat leidt tot een flinke milieuwinst, omdat de uitstoot fors vermindert’, stelt gedeputeerde Ineke Bakker over deze vorm van kringloopboeren.
Het project leidt ook tot kostprijsverlaging, verbetering van de kwaliteit en daarmee een grotere opbrengst. Tegelijkertijd wordt in het gebied gezocht naar nieuwe mogelijkheden om nog meer agrarische bedrijven te verbreden, met takken als zorg, landschapsbeheer, recreatie en educatie.
In dit verdienmodel betalen de boeren een contributie voor het lidmaatschap van de gebiedscoöperatie. Daarnaast moet een klein deel van de extra opbrengst uit het project in het fonds terechtkomen. Van dat geld vloeit een deel vervolgens terug naar landbouwprojecten en een ander deel naar gebiedsbrede investeringen.
‘De IJsseldelta wordt zo een regio-nale proeftuin voor de provinciale ambities op het gebied van agro en food’, zegt gedeputeerde Eddy van Hijum. ‘We willen helpen om het verdienmodel op gang te krijgen. Maar we verwachten nadrukkelijk dat ook de melkveehouders zelf tijd, energie en geld investeren. En dat er concrete resultaten worden geboekt.’
Een woordvoerder van de kopgroep Agro en Food benadrukt dat het hele project nog in een vroeg stadium verkeert. ‘Gebiedscoöperatie en -fonds komen er wel, maar het is aan de ondernemers zelf hoe dat wordt gevuld. De boeren in het gebied zijn nu aan zet.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer