Durf ik hulp te aanvaarden als het dreigt vast te lopen?

Uit het leven gegrepen: een niet-bestaande situatie, gebaseerd op ervaringen van de sociaal werkers van ZLTO.

Het was niet Geert, de ondernemer zelf, maar zijn partner Sanne die onder het eten zei: ‘Ik merk dat je al een tijdje niet goed in je vel zit. Je bent gesloten, te stil, te prikkelbaar. Voel je je niet lekker? Is er iets wat je dwarszit? Ligt het soms aan mij? Misschien moeten we hulp zoeken.’ Geert bromde wat, at zijn bord leeg en was weer weg, naar achter.

Boeren en tuinders zijn ondernemers die niet zomaar omvallen. Als ze klachten bij zichzelf merken, denken ze dat het wel meevalt, dat ze het zelf kunnen oplossen. Dat is in het begin meestal zo. Daar zit vaak ook het probleem. Ze praten er niet over. Lastige situaties delen ze niet met elkaar. Niet met collega’s, niet binnen het gezin, soms niet met de adviseur of de bank.
Langzaam maar zeker wordt een situatie een soort rivier, die door een bedding stroomt. Bij agrarische ondernemers vaak met een vast patroon van zeven dagen per week, 365 dagen per jaar. Als die rivier maar lang genoeg door diezelfde bedding stroomt, raakt deze ingeslepen en is verandering van de koers niet meer zo makkelijk.
Met alle mogelijke gevolgen voor bedrijf en relatie van dien; stagnatie van de bedrijfsopvolging, stagnatie in de communicatie naar de bank, prikkelbare reacties naar vader, broer of kinderen, een verstoorde relatie binnen het gezin en het huwelijk.
Op tijd echt met elkaar praten, bijvoorbeeld samen met de sociaal werker, geeft ruimte en werkt bevrijdend. Gevoelens naar elkaar uitspreken, samen naar een oplossing toewerken. Hulp vinden is niet moeilijk, hulp aanvaarden soms wel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer