Regeling muizenschade nabij

Boeren met veel muizenschade worden ontzien bij herstel van grasland. Naar verwachting geeft de Europese Commissie binnenkort groen licht voor verruiming van de regelgeving.

Tienke WoudaBronnen meldden Nieuwe Oogst dat ‘er schot in de zaak zit’. De verwachting is dat staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken snel met officieel bericht komt over de knelgevallenregeling. Om de verruimingen door te voeren, is toestemming van de Europese Commissie nodig.
‘Het ministerie van Economische Zaken is al geruime tijd in gesprek met Brussel. Ze is naar eigen zeggen al vergevorderd’, aldus een bron. Boeren uit het hele land kunnen van de regeling gebruikmaken. Voorwaarde is dat een minimumschadebedrag is vastgesteld door een taxateur.
LTO Nederland zette zich samen met het Actiecomité Muizenschade de afgelopen tijd in voor verruiming in de derogatie, het bijzaaien van een dekvrucht en het langer uitrijden van dierlijke mest.
Voor de boeren betekent dit dat ze bij derogatie mogen afwijken van de verplichte regeling van 80 procent grasland, 20 procent maïs. Welke aanvullende eisen hiervoor nodig zijn, is nog niet bekend.
Het meest concreet is toestemming voor het bijzaaien van een dekvrucht dat in de derogatie mee mag tellen als grasland. De gangbare mengsels passen binnen regelgeving. Verder is het langer uitrijden van mest nog onderwerp van gesprek.
Het Actiecomité Muizenschade reageert opgelucht op de geluiden uit Den Haag. ‘Het geeft veel ondernemers een stuk lucht. Boeren hebben belangstelling om meer maïs te telen. Met de verbouw van een dekvrucht kunnen ze bovendien sneller een eerste opbrengst halen’, geeft Jacob van der Wal van het actiecomité aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer