Ontwikkeling vrijloopstal richt zich op bodem

ID Agro is mede-initiatiefnemer van de Koeientuin, een idee van Jan Pape dat door Courage, ID Agro en andere partners verder wordt ontwikkeld. Uitgangspunt is een vrijloopstal met veel leef- en beweegruimte voor de koe en waarin groene elementen zoals bomen en planten zijn geïntegreerd.
Om problemen met compost en XTAS te tackelen, wordt nu gezocht naar de meest optimale vloer van kunststof. ‘De bodem van een traditionele vrijloopbodem is lastig te managen. Behalve de problemen met de sporen is de bodem vaak te nat’, vertelt Pape.
‘Bovendien zijn de kosten van strooisel hoog en afhankelijk van vraag en aanbod. Een kunststofvloer geeft minder variabele kosten, maar zorgt weer voor andere vragen. Hoeveel vierkante meter per koe is nog verantwoord om de koe schoon te kunnen houden bijvoorbeeld.’
De eerste Koeientuin, een pilotstal van de projectgroep, is gebouwd bij Chris Bomers in Groenlo en wordt gebruikt als proefstal. De vloer bestaat uit verschillende lagen en scheidt mest en urine, waardoor de ammoniakemissie wordt beperkt. Een robot veegt vervolgens de vaste mest op en voert dat af. Het reinigingssysteem is zo ontwikkeld, dat de toplaag van de vloer doorlaatbaar blijft. De Koeientuin, met name de Weidevloer, is nog volop in ontwikkeling.
De Weidevloer is een gepatenteerde kunststofvloer met de eigenschappen van een weiland. De vloer is zacht, zodat de koe er comfortabel op kan liggen, maar tegelijkertijd stroef en indrukbaar, zodat de koe gemakkelijk kan opstaan en lopen zonder uit te glijden.
‘Voor de koe is natuurlijk strooisel geweldig en hiervoor proberen we nu een alternatief te ontwikkelen. De vloer moet comfortabel zijn, maar ook goed schoon te maken’, geeft Lindeboom aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer