‘Afhandeling waterclaims duurt te lang’

Boeren in Midden- en Noord-Limburg zijn boos over de trage afhandeling van de schadeclaims die zij hebben ingediend bij waterschap Peel en Maasvallei naar aanleiding van de extreme wateroverlast in de zomer van 2014.

Daniëlle Roebroek

Tekort geschoten

Uit een onafhankelijke evaluatie bleek dat waterschap Peel en Maasvallei afgelopen zomer tekort is geschoten in het bestrijden van de extreme wateroverlast. Dat er in korte tijd uitzonderlijk veel regen viel laat onverlet, dat het waterschap er ‘niet alles aan heeft gedaan de wateroverlast en daarmee gepaard gaande schade te beperken’, zo valt te lezen in het evaluatierapport.
‘Omdat uit de evaluatie blijkt dat het waterschap duidelijk tekort is geschoten, zou het naar mijn idee logisch zijn dat het waterschap de claims snel kan afhandelen met de gedupeerde boeren’, zegt Geraats. ‘Het waterschap heeft haar verzekeringsmaatschappij, Achmea, ingeschakeld. Die beoordeelt nu de schades.’

Oordeel

Volgens Geraats hebben er op de getroffen bedrijven geen taxaties plaatsgevonden door het waterschap, maar neemt Achmea een beslissing op basis van de gegevens die het waterschap heeft ingediend en die weer heeft verkregen van de gedupeerde.
‘Achmea geeft aan dat ze pas een oordeel velt als alle schadegevallen zijn onderzocht en dat alle agrariërs dan gelijktijdig worden geïnformeerd. Over individuele zaken wil Achmea geen uitspraken doen, dus ik heb geen idee hoe het er momenteel voorstaat. Ook over mijn eigen situatie willen ze me niets vertellen.’

Wrange bijsmaak

Zelf heeft de ondernemer grote schade aan zijn pootaardappelen, daarvan is een deel verzopen afgelopen zomer. ‘We kunnen niets meer veranderen aan wat er afgelopen zomer is gebeurd, maar het is van de zotte dat de afhandeling zo lang moet duren.
‘Ik heb begrepen dat het nog maanden kan duren voordat we uitsluitsel krijgen. Ik vraag me af wat hier achter steekt, deze hele kwestie heeft een wrange bijsmaak. Er ligt hier ook een taak voor het nieuwe waterschapsbestuur om de regels op dit punt aan te passen, zodat de procedure omtrent waterschade in de toekomst vlot en helder verloopt’.
Geraats zit binnenkort met het afdelingsbestuur om tafel om te situatie nader te bespreken en te bekijken of er vervolgstappen moeten worden genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer