Op lange termijn: bodemkwaliteit verbeteren

Om de productie van gras- en maïsland op langere termijn blijvend te verhogen, is verbetering van de bodemkwaliteit een belangrijke voorwaarde. Gras-maïsvruchtwisseling is daarvoor het meest ideaal. Inzaai van grasgroenbemester onder maïs is een goede tweede, maar ook inzaai van groenbemesters na de maïsoogst.
‘Belangrijk daarbij is dat veehouders maïs op tijd oogsten en al in september een groenbemester inzaaien en dat ze voldoende zaaizaad gebruiken’, meent onderzoeker Jos Groten van PPO.
Groten pleit voor inzaai van wat vroegere maïsrassen om dit mogelijk te maken. ‘Dat levert nu wel wat minder opbrengst op, maar het is voor de bodemvruchtbaarheid en opbrengsten op de langere termijn beter.’
Maïs hoger hakselen en meer plantenresten onderwerken voegt ook meer organische stof toe aan de bodem. Dat kan ook door eens in de vier jaar MKS of korrelmaïs te oogsten.
Compost en zo veel mogelijk vaste mest onderwerken verbeteren eveneens de bodemvruchtbaarheid. Volgens Groten is gecomposteerd gras uit natuurgebieden hiervoor ook bruikbaar.
Op minder draagkrachtige gronden zijn minimale grondbewerking, bedekt houden van de grond en strokenteelt goede methoden voor structuurbehoud en goede opbrengsten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer