‘Nulmeting rond De Bruuk te laat’

Groesbeek - ‘De nulmeting van de
waterpeilen rond Natura 2000-gebied De Bruuk in Groesbeek komt veel te laat’, zegt voorzitter Martien Nillesen van ZLTO Rijk van Nijmegen. Want er zijn al veel maatregelen genomen die leiden tot vernatting.

Peter van HouwelingNillesen is niet te spreken over de aanpak van de vernattingsmaatregelen rond De Bruuk. Vorige week sprak hij gedeputeerde Jan Jacob van Dijk er nog persoonlijk op aan. Ook diende de ZLTO-afdeling bij provincie Gelderland een zienswijze in.
Overheden willen De Bruuk vernatten met kalkrijk kwelwater om te voorkomen dat bepaalde plantensoorten verdwijnen. Maar vernatting kan schade geven aan omliggende percelen en gebouwen. De overheden zijn al jaren geleden begonnen met vernatting. Vanwege weerstand bij boeren en burgers heeft de provincie toegezegd een nulmeting te doen.
Maar er is al een nulmeting, stelt Nillesen. Bij de landinrichting is er al veel gemeten. Hij wil dat die cijfers boven water komen. Niemand lijkt te weten waar die zijn. ‘Dat is slecht voor het vertrouwen in de overheid.’ Bovendien is toegezegd dat er blijvende monitoring zou plaatsvinden.
Bij de landinrichting zijn watergangen en drainage aangelegd. Zowel boeren als natuur zouden daarmee dertig jaar vooruit kunnen. ZLTO Rijk van Nijmegen wijst de provincie erop dat die destijds verzekerd heeft dat de nieuwe natuur in de landinrichting geen belemmeringen zou geven voor boeren. ‘Daar wordt nu keihard op teruggekomen’, zegt Nillesen.
De ZLTO-afdeling wil dat eerst binnen De Bruuk naar oplossingen wordt gezocht om meer kalkrijk kwelwater te krijgen.
ZLTO ziet weinig in het dichtgooien van watergangen of het verwijderen van drainage om meer kwelwater te krijgen. Dan worden percelen te nat voor landbouw. Overheden zien ophoging van percelen als oplossing. Boeren zijn huiverig. ‘Je weet niet wat voor grond je krijgt. Bovendien groeit daar de eerste jaren weinig op.’
ZLTO ziet meer in grondmobiliteit en vraagt steun voor expertise daarvoor en voor adviseurs voor boeren met vernattingsproblemen. De provincie heeft al eerder aangegeven dat er geld is voor schadeloosstelling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer