Aantal essentiële nutriënten neemt bij bemesting toe

De huidige bemestingsleer gaat uit van zeventien essentiële nutriënten. Het aantal essentiële elementen groeit. Silicium is er als laatste bijgekomen. Het maakt een plant steviger en minder vatbaar voor ziekten. Silicium zit onder andere in steenmeel.
‘Het aantal essentiële elementen zal de komende jaren verder groeien. In werkelijkheid bestaat een plant uit meer dan zestig elementen. Veel van deze elementen worden niet gemeten. Ze komen door de activiteiten van het bodemleven beschikbaar’, zegt Ron Ottenhof van PHC.
Een pH van tussen de 5,5 en 6,5 is het beste voor de opname van de meeste elementen. Een stijging van de pH naar 7,5 maakt ijzer, mangaan en zink minder beschikbaar. Bij een pH van 7 kan er toch calciumtekort zijn door veel magnesium.
Tijdens een practicum vergeleek Ottenhof de grond met een parkeerplaats. Als er bijvoorbeeld veel calcium in de bodem aanwezig is, zijn veel parkeerplaatsen vol en kunnen andere elementen moeilijk een vrije plek vinden. Te veel van het één (bijvoorbeeld kali) kan problemen geven met andere elementen (calcium, magnesium en sommige sporenelementen).
Bij de essentiële nutriënten gaat het om de macro-elementen stikstof, fosfor, kalium, calcium, magnesium en zwavel, de micro-elementen borium, koper, ijzer, chloor, mangaan, molybdeen, zink en silicium en de niet-minerale elementen waterstof, zuurstof en koolstof. Elk element heeft in de plant een eigen functie. De elementen kunnen elkaar beïnvloeden. ‘Wat we als gebrek zien, is niet altijd de oorzaak. Het kan ook eerder in het traject zijn ontstaan.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer